Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PARADAJZ SA KOROM KOJA NIJE ZA LJUDSKU UPOTREBU: jeziva vest o paradajzu iz uvoza prepala građane

Biljni otrov „etrel“ zabranjen je ali se koristi, tvrde upućeni, jer dovodi do brzog zrenja paradajza, ali onda kora ne sme da se koristi u ishrani.

  Izvor: Foto: Shutterstock

S prvim danima proleća na pijace i u prodavnice stiglo je mlado povrće i voće. Znamo li šta tačno jedemo?

Većina nema nikakve loše posledice po nas, ali veoma zabrinjava fotografija gajbica paradajza snimljena, kako se tvrdi, na Kvantaškoj pijaci u Beogradu, gde je na deklaraciji, pored naziva proizvoda, godine berbe 2018, imena turskog izvoznika i srpskog uvoznika, naznačeno stravično upozorenje: „Kora nije za ljudsku ishranu“!

Stručnjaci objašnjavaju da to znači da je proizvod zatrovan pesticidima i opasan po ljudsko zdravlje. Ističu da se takvi primeri, nažalost, mogu naći skoro na svakoj pijaci u Srbiji. I da to mi jedemo jer nas niko nije upozorio i tako ugrožavamo zdravlje!

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVAMO VAM KAKO DA EFIKASNO SKINETE PESTICIDE SA VOĆA I POVRĆA: ova lako dostupna hemikalija uništava sve bakterije, viruse i gljivice i ne šteti okolini

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije NOPS Goran Papović kaže za Kurir da je ovde reč o nepoštenoj trgovačkoj praksi koja mora da se sankcioniše zakonom, ali i da niko ne zna koliko su otrovnog voća i povrća građani već pojeli.

- Kada je kora poprskana pesticidima, naravno da nije za ljudsku ishranu jer je otrovna i opasna po zdravlje, ali građani ne znaju šta kupuju i ne sumnjaju da koru paradajza ne smeju da jedu! Većina paradajza se uvozi iz Turske i Albanije i da bi zadržao svežinu od pakovanja do prodaje, što sve može da traje i do tri meseca, oni ga prskaju specifičnim otrovima. Zato danas paradajz i izgleda tako plastično, dok neprskani domaći paradajz istrune i pojavi mu se buđ nakon jednog dana ako nije u frižideru. Moramo bolje da kontrolišemo šta uvozimo i da uvedemo dodatne analize - smatra Papović.

Agroekonomista Miladin Ševarlić, profesor Poljoprivrednog fakulteta, zgrožen je:

- Ne mogu da verujem kako je uopšte moglo da uđe u našu zemlju nešto na čemu stoji da nije za ljudsku ishranu! Takve stvari ne smeju da se dešavaju. Dok nisam video sliku da se stvarno radi o paradajzu, posumnjao sam da su u pitanju pomorandže ili limun, jer njihova kora nije za jelo, ali ovo je stvarno strašno - izričit je Ševarlić.

PROČITAJTE JOŠ: EVO KAKO DELUJE HEMIJA ZA BRŽE SAZREVANJE VOĆA I POVRĆA: etrel zabranjen u Srbiji, prskaju se trešnje, višnje, maline, grožđe, paradajz, paprike

Na mobilne i fiksne telefone kompanije koja je uvezla i stavila u promet otrovni paradajz (naziv firme poznat redakciji) juče se niko nije javljao.

Predivna, naoko zrela boja paradajza, jagoda, grožđa ili paprike već godinama vara potrošače. A ukus - isti. U stvari, nema ga.

PROČITAJTE JOŠ: Praktičan i jeftin način gajenja paradajza: kako da razmnožite paradajz iz zaperaka (SAVETI)

Magija ovog brzog zrenja, što dovodi do trovanja voća i povrća, ostvaruje se upotrebom biljnog regulatora „etrela“.

Iako je njegova upotreba zabranjena, sve češće se može na crno nabaviti iz zemalja u okruženju, ali se može naručiti i u pojedinim poljoprivrednim apotekama, koje ga nabavljaju ilegalnim kanalima.

Fotografiju gajbice koja je izazvala ogorčenje među stručnjacima i u javnosti možete pogledati OVDE

Tekst: Jelena Pronić

Izvor: Kurir

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Hot

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije