Aparat "kjuza" - Cavitron Ultrasonic Surgical System Aspirator (CUSA) omogućava da se tumor u mozgu rastvori, a zatim usisa pri čemu se na okolno tkivo gotovo uopšte ne prenose pokreti. 

Prva intervencija ovim aparatom u Nišu obavljena je 22. februara 2018. godine. Kako je javio Tanjug, a preneo Kurir.

PROČITAJTE JOŠ: OVO SU SIMPTOMI ZA KANCER BUBREGA: evo kako nam telo ukazuje na opaku bolest

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar posetio je novu zgradu Kliničkog centra u Nišu, u kojoj je dr Danica Grujičić, načelnica Centra za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, uradila prvu neurohiruršku intervenciju na novom „kjuza“ aparatu.

- Nije dovoljno da se napravi zgrada i da se uloži u sve uslove koji su na svetskom nivou, nego da se i posle toga radi - da se unapredi struka, da se uvedu nove metode, jer se medicina razvija svakog dana, i to mora da se prati - kaže ministar Zlatibor Lončar.

PROČITAJTE JOŠ: KADA RAK PLUĆA U PODMUKLOM OBLIKU MOŽE DA UBIJE BOLESNIKA ZA 2 MESECA: simptomi, dijagnoza i lečenje karcinoma bronha

- Čast mi je što sam pozvana da uradimo prvu intervenciju, ali sam ubeđena da neće biti nikakvih problema i da će pacijentima iz ovog dela Srbije biti olakšica jer neće morati da odlaze u Beograd. Što se operacije tiče, tumor je prilično proširen na mozgu, pa smo morali da radimo samo biopsiju kako bismo videli o kakvom se tumoru radi. U zavisnosti od histologije, ili ćemo raditi drugu intervenciju, ili će ići na zračenje i hemoterapiju - rekla je dr Grujičić.

Direktorka Klinike za neurohirurgiju dr Vesna Nikolov izrazila je zahvalnost Ministarstvu zdravlja što su omogućili da niška neurohirurgija krene uzlaznim putem pomoću savremene opreme.

Kako radi aparat "kjuza" dok se aspiratorom uklanja i krv tokom intervencije, pogledajte na školskom video klipu koji je pripremio Nacionalni istraživački savet Kanade! Upozoravamo vas da je klip, namenjen za svrhu obuke na virtuelnom simulatoru neurhirurgije, prilično plastičan!