Naučnici Medicinskog fakulteta jednog od najpoznatijih univerziteta u svetu, Stenforda, blizu su pronalaska vakcine koja bi lečila sve vrste raka.

Istraživanje o novoj vakcini predvodio je profesor onkologije Ronald Levi, pionir u oblasti imunoterapije raka, čija je laboratorija razvila i uobičajenu hemoterapiju rituximab, a najnovija studija objavljena je 31. januara u stručnom časopisu “Science Translational Medicine”.

Suština nove metode je da bi “ćelije ubice” iz vakcine bile naučene na ubijaju ćelije raka što bi omogućilo izlečenje onkoloških pacijenata i u poodmaklim stadijumima bolesti!

Neverovatni rezultati

Lek je već laboratorijski potvrđen na miševima, i ima spekrakularne rezultate, krenula su istraživanja na majmunima, a njegovo dejstvo bi uskoro moglo da bude potrđeno i na ljudima, te da se u bliskoj budućnosti počne da primenjuje i kod nas.

Vakcina koju su naučnici sa Stenforda razvili kombinacija je dva postojeća leka. Predstavlja jedinstven tip imunoterapije jer reaktivira specifične T ćelije putem ubrizgavanja mikrogramskih količina dva agensa direktno u tumor.

- Napredak na polju imunoterapije menja medicinsku praksu. Ova vakcina je na miševima pokazala neverovatno dejstvo i uklonila sve postojeće tumore - rekao je Levi.

PROČITAJTE JOŠ: VAKCINA PROTIV RAKA UNIŠTAVA METASTAZE: jeftina terapija protiv karcinoma nema štetnih posledica kao hemoterapija

Čak 90 odsto testiranih miševa izlečeno je nakon samo jedne vakcine, dok je preostalih 10 odsto izlečeno nakon druge. Levijev tim tvrdi da je vakcina bila efikasna i kod miševa kod kojih je rak metastazirao po celom telu.

Dr Levi tvrdi da nema štetnih posledica vakcine

Profesor Levi tvrdi da nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških terapija, i da će biti finansijski isplativija od dosadašnjih tretmana.

U kliničko ispitivanje doktor dalje namerava da uključi 15 obolelih osoba s limfomom u početnom stadijumu. Ukoliko eksperiment bude uspešan, Levi tvrdi da će vakcina moći da se koristi kod različitih vrsta tumora i da će vremenom onkolozi davati injekcije obolelima pre operativnih zahvata, kako bi sprečili ponovno pojavljivanje tumora.

- Mislim da ćemo ovom vakcinom u budućnosti moći da lečimo sve vrste tumora - istakao je Levi.

Džodić: Oduvek tragamo za ovakvim lekom

Jedan od naših naboljih onkologa, prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije kaže da je ovaj lek nešto za čim se oduvek traga i da su naučnici vrlo blizu pronalasku terapije.

- Ovo istraživanje je odlično! Naime, radi se o imunoterapiji koja je budućnost onkologije. Istina je da je lek proban na sitnim životinjama, laboratorijskim miševima, i pokazao se kao efikasan. O čemu se radi? Taj lek provocira ćelije, koje inače brane telo od svega, pa i od zloćudnih tumora, tako da te ćelije nauče da prepoznaju zloćudne ćelije i eliminišu ih. Dakle, taj sistem je ključ i osnov u lečenju raka. To je budućnost. Budući da je to potvrđeno na eksperimentalnim životinjama, ne znači da će da radi i na ljudima, ali je princip isti - da se nauči telo da se brani. Odnosno da se ćelije ubice, nauče da pronalaze ćelije raka i da ih eliminišu. To je fantastično! Upravo zbog toga sam pre više od 40 godina otišao na onkologiju. Za tim mehanizmom se traga oduvek, ali ovi naučnici su sada već veoma blizu - objašnjava profesor Džodić.

PROČITAJTE JOŠ: TEST ZDRAVLJA ZA 15 SEKUNDI: Ako ne možete da uradite OVO, morate kod lekara!

Ovo je budućnost lečenja

Kako kaže, šansa da medicina dođe do leka je velika, a nakon ispitivanja na miševima slede eksperimenti na srednjim životinjama, te i na ljudima.

- Kada se dokaže na sitnom životinjskom modelu, ide ispitivanje na srednjem. Lako je kreirati model raka, i to uznapredovali model raka, pa onda to treba primeniti na ljudima. Ovi naučnici hoće da primene lek na ljudima sa limfomima u četvrtom stadijumu. Treba angažovati dobrovoljce. To je jedini pravi put u lečenju kancera. Nema lekova spolja ni hemioterapije koja može da izleči rak kao ćelije ubice. Ovo je nešto što je budućnost. Profesor Levi, koji je sa svojim timom radio ovo istraživanje, objavio ga je u ozbiljnom onkološkom časopisu i ima dobre recezente - kaže Radan Džodić.

Tekst: Ana Đokić

Izvor: Blic