Melanom je najčeši oblik raka kože od koga nažalost sve više ljudi oboleva, a evo kako da ga prepoznate i ko je najugroženiji, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: ČUDOTVORAN NAPITAK SMANJUJE RIZIK OD KANCERA: šolja ovog pića dnevno protiv razvoja tumora

Prvi znak melanoma je pojava mrlja na koži koje podsećaju na mladež. Često se ova pojava ignoriše, a nalaz kod dermatologa može biti poražavajuć ukoliko odlažete pregled. Novi mladež i promene na mladežu su glavni simptomi ove opasne bolesti, ali javlja se i u obliku neobičnih izraslina ili fleka na koži.

Smatra se da je glavni okidač za ovo oboljenje izloženost UV zracima, a promene na koži se uglavnom javljaju na mestima na telu koja su izložena suncu, retko kad na zadnjici i glavi. Istraživanja pokazuju da su najviše ugrožene osobe sa dosta mladeža ili pega na koži, osobe svetlog tena koje lako izgore na suncu, osobe plave i crvene kose, kao i oni sa genetskom predispozicijom. Lekari ističu da svaka promena na koži može biti simptom za opasnu bolest, a što pre se otkrije veće su šanse za izlečenje.

Izvor: Lepa & srećna

DA LI STE IZNUTRA DEBELI: Ovo su mere idealne žene, da li vaš struk pokazuje skrivene masnoće

To što neko ima normalan indeks telesne mase (BMI), ne znači automatski da je zdrav i da ne treba da se brine za svoje zdravlje, tvrde naučnici. Jer, mesto gde se u telu taloži masnoća bolji je pokazatelj zdravlja nego telesni indeks.

- Nije svaka mast ista - kaže dr Virend Samers, kardiolog iz Mejo klinike u Minesoti. - Mast koja se nalazi direktno ispod kože, odnosno ona koju vidimo, nije uvek štetna. Treba da se pribojavamo one masti koju ne vidimo golim okom.

Ova, "nevidljiva" mast je metabolički aktivnija i izaziva niz štetnih procesa. To je vrsta masti koja je usko povezana sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti.

Gojaznost je krivac za bezbroj zdravstvenih tegoba, poput koronarne bolesti, visokog krvnog pritiska, infarkta i dijabetesa tipa 2, ali nije svaka mast sastavljena od istog "materijala".

Surya Mudra protiv gojaznosti: položaj prstiju koji topi masne naslage...

Potkožna mast vidljiva je golim okom i može da se opipa oko stomaka ili bokova. Ova vrsta masti nalazi se ispod kože, i relativno je bezbedna po zdravlje. Osobe koje su "kruškasto" građene, koje imaju uži struk, a šire bokove, imaju više ove potkožne masti.

Oni koji imaju građu u obliku jabuke, talože mast u srednjem delu tela, oko stomaka, i uglavnom imaju više skrivene masnoće. Ova mast se nalazi u dubljim strukturama tela, i nije tako očigledna kao što je potkožna masnoća. Unutrašnja mast sakuplja se oko organa, unutar stomaka, oko crevnog trakta, slezine i bubrega.

- Ako ste mršavi, a počnete da dobijate na težini, bez toliko vidljivih promena na telu, verovatno raste količina unutrašnje masnoće, a kasnije i stomak počne da "visi" - objašnjava dr Samers.

Ima nade i za one koji se goje oko stomaka. Naime, ako smanje svoju kilažu za samo od četiri do pet kilograma, mogu značajno da smanje rizike od obolevanja, posebno od nastanka kardiovaskularnih bolesti i šećerne bolesti tipa 2.

U studiji iz 2010. godine, poređene su dve grupe mladih i zdravih učesnika, sa normalnom kilažom. Jedna grupa održavala je težinu osam nedelja, dok su drugu grupu istraživači "ugojili" za pet kilograma. Rezultati, objavljeni u American college of cardiology, bili su zapanjujući.

U grupi koja je nabacila kilažu, pojedini učesnici su više povećali unutrašnju, a drugi potkožnu masnoću. Ovi sa unutrašnjom masnoćom imali su povećanje krvnog pritiska, i disfunkciju endotela, što dovodi do razvoja arterioskleroze i mnogobrojnih kardiovaskularnih poremećaja. Na kraju studije, posle 16 nedelja, kada su ispitanici izgubili višak kilograma, sve ove funkcije vratile su se na normalu.

S druge strane, kod onih koji su, tokom studije, dobili više potkožne masnoće, nije zabeležen poremećaj funkcije endotela. To znači da nije toliko opasno ako se ugojimo nekoliko kilograma, već gde ta masnoća ode, objašnjava dr Samers.

Kako da znamo da li imamo skrivenu masnoću? Nažalost, analiza bioelektričnom impedansom (BIA), koja se najčešće koristi za procenu strukture tela i sadržaja masti u njemu, nije dovoljno pouzdana.

Najpribližnije "ručno" merenje je izračunavanje odnosa bokova i struka (Waist hip ratio - WHR). Merenje obima pojedinih delova tela podrazumeva merenja obima struka, gornjih i donjih ekstremiteta i odnos struka i kukova. Struk se meri između najniže tačke rebarnog luka i bedrenog grebena.

Gluten, anksioznost, aterogenetička gojaznost: 6 tipova gojaznosti i njihovi uzroci...

Način računanja WHR je vrlo jednostavan. Formula glasi: obim struka podeljeno sa obimom kukova. Broj koji se dobije, predstavlja WHR indeks. Ukoliko je WHR indeks u rasponu od 0 do 0,9, dijeta nije potrebna. Optimalan WHR indeks je 0,6, i njega imaju žene sa savršenom figurom. Inače, normalne vrednosti su 0,95 za muškarce i 0,80 za žene.

Ako ste prekoračili ovu brojku, ne treba da brinete, tvrdi Geri Hanter, profesor humanističkih studija na Univerzitetu Alabama u Birmingemu. U studiji koju je objavio u časopisu "Gojaznost", utvrdio je da su žene, učesnice, nakon režima koji je podrazumevao 40-minutno vežbanje dva puta nedeljno, smanjile za 10 odsto količinu skrivene masnoće, tokom jedne godine koliko su učestvovale u istraživanju.

Izvor: Novosti