Čitateljka Svetlana Mitrović iz Niša, poslala je Kuriru pitanje: Imam 54. godine i ne znam da li sam primila vakcinu protiv malih boginja. Mogu li ih dobiti i koji su prvi simptomi bolesti?

Odgovor: Još 1958. godine izolovan je virus malih boginja, 1963. počela je vakcinacija u svetu. Stalna vakcinacija kod nas uvedena je 1971. godine i dobijala se kao i danas u sklopu MMR vakcine (protiv malih boginja, zaušaka i rubeola). Te generacije i one rođene posle ne bi trebalo da imaju problema kad dođu u kontakt s obolelom osobom. Međutim, bez obzira na vakcinu, treba naglasiti da je važan i lični imunitet osobe.

Kada organizam dođe u deficit s nekim mineralima i vitaminima, on se ruši i onda dolazi sekundarna bolest, a to mogu biti i male boginje. Pacijenti kojima je pao imunitet (npr. osobe sa HIV virusom) mogu da dobiju male boginje bez obzira na to da li su primili vakcinu. Apsolutan imunitet se postiže prebolevanjem malih boginja. Onaj ko ih je preboleo, više ih nikada neće dobiti.

Što se simptoma tiče, to su visoka temperatura i osip koji se širi od glave prema stopalima i ako nema komplikacija, bolest potpuno prolazi za dve-tri nedelje. Pacijent s malim boginjama zarazan je tri dana pre pojave prvih simptoma i sve dok traje osip, a inkubacija (vreme do izbijanja boginja osobe koja je bila u kontaktu sa zaraženim) traje do sedam dana.

Izvor: Kurir

KAKO SE LEČE MALE BOGINJE: Preventiva i lečenje morbila

Od  114.900 smrti pacijenata obolelih od malih boginja u 2014. godini, najviše je bilo mlađih od 5 godina, izveštaj je Svetske zdravstvene organizacije, piše Lepa & Srećna.

Ukoliko ste bili u kontaktu sa zaraženim od malih boginja, a niste vakcinisani niti ste preležali male boginje, možete primiti vakcinu u narednih 72 sata kako biste sprečili zarazu. Ona se takođe može sprečiti u roku od 6 dana nakon kontakta sa zaraženom osobom, dozama imunoglobulina koje vam može dati lekar. 

Ako obolite od malih boginja, možete koristiti sredstva za snižavanje temperature i stišavanje bola u mišićima, kao i suplemente vitamina A.

OBAVEZNO PROČITAJTE: Da li dete može da umre od aspirina: ni temperatura ni grip nisu razlog da dajete detetu aspirin sve do 16. godine! (REJOV SINDROM)

Leka za male boginje nema, ali je važno da pacijent odmara kako bi potpomogao oporavak imuno sistema kao i da uzima mnogo tečnosti - 6 do 8 čaša dnevno. 

Postoji opasnost od komplikacija kao što su upala pluća, ecefalitis, proliv. Simptomi se povlače sami, nakon 2 do 3 nedelje, a oboleli treba da bude u karantinu prva četiri dana po izbijanju ospe.

PROČITAJTE JOŠ: 

KAKO PREPOZNATI MALE BOGINJE: U Evropi se širi zaraza, evo koje simptome daju morbile

NAJVAŽNIJE OTKRIĆE NAUKE: evo koji VITAMIN smanjuje rizik od raka

Naučnici otkrili koji vitamin u trudnoći sprečava pojavu autizma