Sve više žena oboleva od raka dojke, u Srbiji se godišnje ova bolest otkrije kod 4.300 žena, a preko 1.600 žena umre. U borbiprotiv ove bolesti razvijenog sveta, kako je ponekad nazivaju, istraživači svakog dana ulažu ogromne napore ne bi li otkrili dodatne načine da nađu inovativne i neinvazivne terapije. 

Posebna pažnja poklanja se biljnim agensima, a naročito fitoestrogenima i lignanima. Zato su u žiži istraživanja pre svega, soja, ali i laneno seme i seme susama. 

Susam sadrži jedinjenje sezamin za koji eksperimenti pokazuju da ima određena antikancerogena dejstva, pre svega in vitro (u laboratoriji) ali i in vivo (kod ispitanika).  Ovo čudotvorno seme koje često stavljamo na peciva bogato je fitoestrogenom koji reguliše nivo estrogena u telu i zato se  proučava njegova primena kao pomoćnog sredstva u terapiji karcinoma.

PROČITAJTE JOŠ: SPREČITE PRERANU SMRT: evo šta treba da uradite da biste produžili život

Naučnici smatraju da je značajno i njegovo preventivno dejstvo, ali napominju da za sve količine koje bi bile veće od one uobičajeno unete u hrani treba konsultovati lekara. Naročito se to odnosi na eventualnu suplementaciju fitoestrogenima, kakav je sezamin.

Kad je reč o drugim fitoestrogenima, naročito onima iz soje, mišljenja su izrazito podeljena. Dok neka istraživanja pokazuju da bi oni mogli biti rizični za estrogenski osetljiv karcinom dojke, drugi nalazi svedoče da je u kulturama u kojima se soja (i proizvodi od nje) redovno jedu rak dojke daleko ređi. Štaviše, Američko udruženje za borbu protiv raka objavilo je 2012. godine zvaničan nalaz da uobičajene količine soje ne mogu izazvati rak. S druge strane, izričito su oprezni kad je reč o suplementaciji jer dejstvo većih doza izoflavona (aktivnog sastojka soje) još nije dovoljno izučeno.

Zajednički zaključak je da umerene količine ni soje ni susama ne mogu da vam štete. Lekari preporučuju raznovrsnu i umerenu ishranu za dobro zdravlje, kao i redovan samopregled i pregled dojki. Zapamtite, rak dojke koji se na vreme uoči je izlečiv.

Izvor: Lepa & srećna