Amputacija ili doživotni bolovi mogu biti komplikacija obične kućne povrede koja preti svakom detetu, piše Lepa & Srećna

Dečiji prstići često budu priklješteni vratima, a od tako povređene dece u Velikoj Britaniji svaki peti mališan završi na hiruškoj operaciji! Dečije povrede u kući su toliko česte da je broj onih koji moraju da potraže hitnu pomoć veći od 2 miliona godišnje. 

PROČITAJTE JOŠ: Sačuvajte dete od povreda u sportu

Najčešće povredu ruku izazovu vrata u kući i automobilu, često se prsti nađu priklješteni u samim šarkama. Tada je neophodno snimanje, u velikom broju slučajeva i operacija, a čak i uz fizioterapiju mogu ostati doživotne posledice. Kod teških slučajeva komplikacija, neophodna je čak i amputacija.

Zato je važno da se u svakom domu postavi zaštita koja će sprečiti da se vrata zalupe.

NA HILJADE DECE KOD LEKARA ZBOG POVREDE: Zašto su štapići za uši izuzetno opasni

Navika da posle tuširanja očistite uši štapićima opasna je po vaše zdravlje, pokazuju istraživanja! Naime, studija u Amerci dokazuje da čak 34 dece dnevno završi u hitnoj pomoći zbog čišćenja ušiju štapićima, piše Lepa & srećna.

PROČITAJTE JOŠ: Ako pijete paracetamol i ibuprofen, ovo bi trebalo da znate!

Možda mislite da je korišćenje štapića neophodno za higijenu, ali njihovom upotrebom možete ozbiljno da se povredite, pa čak i da oštetite sluh, što tvrde i otolaringolozi. 

Istraživanja sprovedena na osnovu podataka Hitne pomoći u Americi pokazuju da se čak 263 338 ljudi povredilo štapićima u periodu od dvadeset godina, a u većini slučajeva povređena su deca.

PROČITAJTE JOŠ: OVA HRANA UBIJA OSOBE SA VISOKIM KRVNIM PRITISKOM!

Najčešće povrede su oštećenje bubne opne ili povrede kada se štapić zaglavi u uvetu. Iako to ne ide u prilog proizvođačima štapića, doktori apeluju na roditelje da ne treba čisto deci čistiti uši. 

"Ušni vosak štiti ušnu školjku i čuva je suvom i zdravom," ističe doktorka Erika Kjub.

Izvor: Lepa & srećna