Hod može da nas zaštiti od visokog krvnog pritiska i gojaznosti, ali samo pod uslovom da hodate pravom brzinom, piše Lepa & Srećna.

Ogromno istraživanje objavljeno na evropskom skupu kardiologa u Barseloni u avgustu 2017. godine obuhvatilo je više od 400 hiljada ispitanika, a pokazalo se da oni koji hodaju sporo duplo češće podležu najsmrtonosnijoj bolesti - bolesti srca.

Ispitanici koji najčešće hodaju brzo ređe imaju srčanih smetnji, čak i ako se isključe uobičajeni faktori kao što je pušenje ili telesna masa. Oni su bili i spremniji na vežbanje što je očit pokazatelj boljeg opšteg fizičkog stanja.

PROČITAJTE JOŠ:

IZGRADITE MIŠIĆE PREKO NOĆI: Šta večeraju fudbaleri da zategnu telo i ojačaju kosti

ISHRANA BEZ MASTI MOŽE DA VAS UBIJE: Evo zašto treba da jedete puter, sir i meso!

OPASNA ZARAZA IZ VEŠ MAŠINE: evo zašto ne smete da perete čarape na 30 stepeni

KAFA ČUVA ŽIVOT: Evo koliko šoljica kafe dnevno treba da popijete da izbegnete preranu smrt

Antioksidanti u kafi čuvaju zdravlje srca i smanjuju rizik od karcinoma. 

Najnovije istraživanje kojim je u Španiji obuhvaćeno 20 hiljada ljudi, starosti od 25 do 60 godina, koji su praćeni čak čitavu deceniju, pokazuje da 4 šoljice kafe dnevno smanjuju rizik od prerane smrti.

"Preporučujem kafu i to  dosta kafe", rekla je dr Adela Navaro koja je predstavila ovo istraživanje na skupu Evropskog društva kardiologa u Barseloni. "Polifenoli u kafi imaju antiinflamatorni efekat". I prethodna istraživanja pokazala su da kafa poboljšava rad jetre i jača imunitet. Ipak, ne treba ni preterivati, kažu lekari, naročito ne s bogatim kafama s mlekom, šlagom i puno šećera.

Šta se desi kada popijemo sodu bikarbonu i kafu: evo kako organizam reaguje na ovaj čudotvoran NAPITAK

Neke vrste kafe imaju veću koncentraciju kiseline koja može da uznemiri osetljiv želudac, pogotovo ako dnevno konzumirate više od jedne šoljice ovog napitka.

Da biste neutralisali kiselinu i olakšali probavu, možete da se poslužite magičnim belim praškom - sodom bikarbonom!

Soda bikarbona ili natrijum-bikarbonat je izvrsno prirodno pomagalo za neutralizaciju kiseline u organizmu, do kojeg može da dođe zbog preterane konzumacije slatke i masne hrane. Ima antialergijska, antiupalna i antigljivična svojstva.

Prstohvat sode bikarbone u kafi (ili 1/8 kašičice na litar omiljenog napitka) na Zapadu je svojevrsni narodni lek za neutralisanje kiseline. Oni koji su probali tvrde da se u takvoj kafi ne oseća ukus ovog praha.

Iako kombinacija kafe i sode bikarbone nije poznata u našim krajevima, stručnjaci tvrde da zaista može da spreči pojavu kiselosti u organizmu.

Ipak, treba imati na umu da soda bikarbona u kafi može da ima i neke nuspojave na organizam - pojačanu pojavu gasova, smanjenje apsorpcije kalcijuma i opšti uticaj na probavu, upozorava nutricionista Marija Andrijašević.

Možda niste znali, ali najgora kombinacija su zapravo kafa i mleko, beli napitak pojačava kiselost organizma, pa bi osobe koje imaju osetljiv želudac trebalo da izbegavaju ispijanje kafe na ovakav način.

Izvor: Zadovoljna/Stil