Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojavi otok, kvrge ili lezije, obično pomislimo da je reč o povredi, ubodu insekta ili žulju... 

Ipak, takvu simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem. 

PROČITAJTE JOŠ: HRANA KOJA VODI U SMRT: evo koliko često smete da jedete pomfrit bez rizika po život

Doktori takve otekline nazivaju higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske cist, može se pojaviti i na površini dlana ili na unutarnjoj strani prstiju. Obično je od nekoliko milimetara do 2 centimetra, a retko je većih dimenzija. 

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem - već zaista mogu da smanje kvalitet života i prouzrokuju zdravstvene probleme.

Zašto nastaje?

Na nastanak gangliona utiče ponavljane "mikrotraume", odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj protoka vode oko zgloba i tetivnim motačima. Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mestu nastaje kesa u kojoj se skuplja voda koja se kreće samo u smeru k ganglionu. Ako se uspostavi obrnuti tok ili kesa pukne, ganglion može da nestane, a to se  došava kod skoro polovine bolesnika.

PROČITAJTE JOŠ: URASLA DLAKA MOŽE BITI OPASNA: ako primetite ovo na koži obavezno idite kod lekara

Posledice

Osim vidljive izbočine, drugi simptomi retko se javljaju. Može se javiti i bol, trnci i ograničena pokretljivost, ali lečnici upozoravaju kako je u težim slučajevima moguće da ozbiljnog poremećaja funkcije šake. Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, tada se radi i biopsija. Najčešći oblik lečenja je hirurško odstranjenje kao i terapija kortikosteroidima. U svakom slučaju, doktori savetuju da potražite pomoć doktora ako primetite izbočine. 

Izvor: Kurir.rs/Express.hr