Možda će mnogi biti začuđeni, ali nedavno sprovedeno istraživanje dokazalo je da izbegavanjem glutena rizikujemo da obolimo od dijabetesa tipa 2, piše Lovesensa.

Ukoliko osoba ne boluje od celijaklije i ukoliko joj nije dijagnostifikovana alergija na gluten, onda ne bi bilo poželjno da iz ishrane apsolutno izbaci hranu sa glutenom.

PROČITAJTE JOŠ: Vaša ćerka pokušava da smrša pomoću brzih dijeta? Pročitajte šta o tome kaže nutricionista

Istraživači sa Harvarda su odlučili da pronađu vezu između konzumiranja glutena i zdravstvenog stanja. Kako bi došli do što validnih rezultata istraživači su prikupljali podatke od 200 000 ljudi koji su popunjavali upitnike na svake dve godine, a njihovo zdravstveno stanje je redovno praćeno.

Rezultati istraživanja pokazali su da je čak 15 000 ispitanika obolelo od dijabetesa tipa 2, a istraživači su otkrili da su baš oboleli unosili ispod 12 grama glutena dnevno.

Zašto osobe koji ne konzumiraju gluten češće obole od dijabetesa tipa 2? Istraživači su zaključili da ako izbegavamo unos glutena samim tim unosimo u organizam manje vlakana. Tako je dokazano da ljudi koji unose gluten imaju 13 odsto manje rizika da obole od dijabetesa tipa 2.

Ipak, istraživači su istakli da ne postoji jasan dokaz da bezglutenska dijeta dovodi do pojave dijabetesa, ali da ipak postoji rizik.

Međutim, ukoliko niste osetljivi na gluten konzumiranje hrane sa glutenom u umerenim količinama ne može da šteti vašem zdravlju.

Takođe, Američki koledž za prevenciju kardiovaskularnih bolesti napominje da bespotrebno izbacivanje glutena iz ishrane može ugroziti zdravlje.

Izvor: Lovesensa