Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ČIME U TELU UPRAVLJA ŠTITNA ŽLEZDA: 5 organa na čije zdravlje utiče poremećena tiroida

Opšte je poznato da tiroida kontroliše metabolizam, a samim tim i težinu... Međutim, štitna žlezda utiče i na pet važnih organa u telu!

  Izvor: Foto: Profimedia

Glavni hormoni koje luči štitna žlezda su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4). 

Opšte je poznato da tiroida kontroliše metabolizam, to jest brzinu kojom telo troši pogonsko gorivo. Previše aktivna štitnjača znači da patite od hipertireoze a ona uzrokuje gubitak telesne težine, dok hipotireozu karakteriše povećanje telesne težine.

Povezane vesti

Međutim, štitna žlezda utiče i na pet važnih organa u telu!

SRCE

Hormoni štitne žlezde utiču na puls i pomažu u kontroli krvotoka opuštajući stranice krvnih sudova.

JAJNICI 

Hormoni štitne žlezde utiču i na menstrualni ciklus. Poremećeni nivo hormona uzrokuje neredovne menstruacije i ovulacije.

KOSTI

Hormoni štitne žlezde upravljaju brzinom kojom se razgrađuje staro koštano tkivo. Ako je taj proces ubrzan, staro se tkivo uništava pre nego može biti zamenjeno, što vodi osteoporozi.

MOZAK

Nizak nivo hormona štitne žlezde rezultira zaboravnošću, problemima s koncentracijom i depresijom. Na sreću, ti se problemi mogu rešiti terapijom sintetičkim hormonima.

KOŽA

Ako je štitnjača nedovoljno aktivna (stanje koje zovemo hipotireozom), telo prestaje da proizvodi i odbacuje ćelije kože normalnim ritmom. Tako nakupljene ćelije uzrokuju suvu kožu bez sjaja. Rast kose i noktiju takođe se usporava.

Izvor: Sretna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije