Stalne prehlade, virusi i slinav nosić. Zvuči poznato? Većina roditelja misli da su to standardni problemi kod dece koja krenu u vrtić ili školu. Iako se ne razbole sva deca, veliki je broj onih koji su skloni ponavljajućim infekcijama i čiji imunološki sistem napadne svaki virus s kojim se susretnu.

Međutim, dobar imunološki sisteem nije samo stvar gena. Roditeljima je na raspolaganju nekoliko moćnih trikova koji mogu potstaknuti imunološki sistem deteta na siguran i učinkovit način.

PROČITAJTE JOŠ: Spasite dete od gojaznosti: 26 trikova za zdraviju ishranu mališana

Sve počinje zdravom ishranom

Dečiji imunološki sistem može otežano funkcionisati ako je stalno bombardiran hranom prepunom aditiva, konzervansa i šećera. Kada dete ima alergiju na hranu, njegova probava pati, a upale neobuzdano divljaju, što čini obranu od virusa i bakterija težom.

Mnoge kliničke studije su pokazale kako šećer zapravo suzbija delovanje imunološkog sistema. Kako bi vaša deca ostala zdrava, ograničite ukupni unos aditiva, šećera i alergena. Usredsredite se na sveže povrće i voće, semenke i orašaste plodove, mahunarke, jaja i meso.

Održavajte optimalnu crevnu mikrofloru

Probiotici su korisne bakterije koje prirodno borave u našim crevima. Oni štite naš probavni sistem, pomažu u varenju hrane i izlučivanju toksina time štiteći od napada bakterija i virusa. Kada se ta bakterijska ravnoteža poremeti, pada sposobnost imunološkog sistema deteta za obranu od infekcija. Zato rano uvedite probiotske dodatke ishrani koji sadrži Lactobacillus i Bifidobacterium sojeve - prilagodite unos između 5 i 20 milijardi jedinica (CFUs) po danu, zavisno od godina deteta.

Smirite njihov stres i anksioznost

U današnjem svetu ubrzanog ritma, roditelji su pod prevelikim stresom, a dečiji rasporedi pretrpani, što dovodi do situacije u kojoj svako pati. Dečija tela isto reaguju na stres kao i odrasli, porastom nivoa kortizola i adrenalina. Ako se povišen nivo hormona stresa zadržava kroz duže vreme, smanjuje se imunološki odgovor tela.

Važno je da deca imaju dovoljno slobodnog vremena i vremena za kreativnu igru, uz mnogo vremena za odmor. Njihova tela trebaju uzeti pauzu svako malo kako bi imunološki sistem mogao da napreduje.

PROČITAJTE JOŠ: Pažnja: Internet uništava mentalno zdravlje dece

Uverite se da imaju dovoljno sati kvalitetnog sna

Većina djece ne dobija potrebnu količinu sna - zavisno od godina, deca trebaju da spavaju između 10 i 14 sati dnevno, pri čemu je najvažniji kvalitetan san. Za pravilno lučenje melatonina (hormona spavanja), deca trebaju spavati u mraku. Takođe se pokazalo kako elektromagnetske frekvencije utiču na kvalitet sna, zato isključite sve električne uređaje u dečijoj sobi ili ih, još bolje, držite u drugoj prostoriji.

Setite se da visoka temperatura pomaže u borbi protiv infekcija

Iako mnoge roditelje uhvati panika na prvi znak povišene telesne temperature, važno je zapamtiti da je groznica samo simptom, a ne sama bolest. Groznica je odgovor tela na infekciju i bez njega, telo nije tako efikasno u borbi protiv bolesti. Međutim, imajte na umu da povišena telesna temperatura može biti znak i ozbiljnije bolesti ako predugo traje pa nemojte odlagati posetu lekaru.

Dodaci ishrani mogu učiniti čuda

Najbolji dodaci ishrani za poboljšanje detetovog imunološkog sistema su vitamin D i cink. Zova i kozlinac su dobar izbor za periodične infekcije disajnih puteva, a kod alergija, riblje ulje, vitamin C i kopriva čine čuda. Ipak, konsultujte se sa lekarom pre uvođenja bilo kog novog dodatka ishrani u ishranu vašeg deteta.

Izvor: Naturala