Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Test od 10 pitanja: proverite da li bolujete od ortoreksije!

Ako se želje za kvalitetnom hranom i zdravljem otmu kontroli i prerastu u izgladnjivanje, imate problem! Evo testa kojim se on otkriva…

  Izvor: Foto: Profimedia

U poslednje vreme mnogo se radi na promociji zdrave ishrane. Upoznali smo piramidu ishrane i njena pravila, naučili da proteine nije pametno mešati sa ugljenim hidratima, da treba izbegvati četiri „bele smrti“, da valja imati 5 manjih obroka dnevno i mnogo mnogo toga. S druge strane, GMO nam je zakucala na vrata, sve je više informcija o nedozvoljenim količinama pesticida i veštačkih supstanci u pojedinim namirnicama pa i oni koji do sada nisu toliko marili za zdravu ishranu počinju da bivaju oprezniji. Međutim, kao i sa svim stvarima u životu, tako i sa zdravom ishranom treba biti umeren. U pojedinim slučajevima dešava se da osobe preteraju sa obraćanjem pažnje na konzumiranje zdrave hrane, pa može doći do razvoja ortoreksije nervoze.

PROČITAJTE JOŠ: Zdravlje: 10 pokazatelja da vam smeta gluten

Šta je ortoreksija?

Ortoreksija nervoza odnosi se na patološku opsesiju zdravom hranom i izbegavanje namirnica za koje se veruje da su nezdrave odnosno da su zagađene pesticidima, hebricidima ili različitim veštačkim supstancama, te su stoga biološki nečiste. Stručnjaci tvrde da počinje iz želje osobe da povoljno utiče na svoje zdravlje, međutim, vremenom ta želja prerasta u opsesiju zdravim načinom ishrane, vrstom hrane koja se konzumira, načinom pripreme namirnica tako da osoba koja pati od ortoreksije veći deo dana provodi u razmišljanju o hrani, planiranju obroka, pripremi obroka i samom obročenju. To je propraćeno i određenim ritualima vezanim kako za pripremu tako i za konzumaciju hrane (žvakanje svakog obroka određeni broj puta, jedenje u potpunom miru itd...), kao i intenzivnim strahom od jedenja kontaminirane hrane. 

-Poštovanje odabranog režima ishrane osobu u potpunosti okupira i pruža joj osećaj duhovnog zadovoljstva. Osoba se oseća superiorom u odnosu na ljude koji se po njenim kriterijumima hrane manje zdravo. Osoba koja pati od ortoreksije je opsednuta time da ispoštuje samozadat režim ishrane te ulaže veliki napor kako bi se suprotstavila iskušenjima. Ukoliko se desi da se odstupi od predviđenog režima osoba se samoosuđuje i često nakon toga pooštrava restrikcije u ishrani – kaže Aleksandra Marković, psiholog Udruženja nutricionista dijetetičara "Metabolizam".

Na sledećoj strani, rešite Bratmanov test i proverite da li bolujete od ortoreksije...

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije