Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Da li je FODMAP novi gluten: u kojim namirnicama ima fermentabilnih šećera i zašto su opasni

Autor Milica Gudzulic
Autor Milica Gudzulic

Hronični bolovi u stomaku, gasovi, nadutost, dijareja, zatvor... Ovi neprijatni simptomi iritabilnih creva možda su posledica netolerancije na fermentabilne šećere. Možda je i za vas rešenje FODMAP dijeta!

Izvor: Foto: Profimedia

FODMAP dijeta kreirana je tako da se maksimalno spusti nivo fermentabilnih šećera.

FODMAP je akronim za fermentabilne oligosaharide, disaharide, monosaharide i poliole. 

Jednostavnije rečeno, radi se o fermentabilnim šećerima koji se ne vare u potpunosti i koji su uzrok velikih problema u sistemu za varenje. 

Nazivaju ih i "novim glutenom" jer se sve više priča o njihovom uticaju na zdravlje zbog čega ih ljudi izbacuju iz ishrane. Bakterije u vašem sistemu za varenje podstiču njihovu fermentaciju usled koje dolazi do stvaranja hidrogena koji širi creva i uzrokuje naduvenost, bolove, zatvor ili dijareju. 

VIŠE: Zdravlje: 10 pokazatelja da vam smeta gluten

Namirnice koje sadrže fermentabilne šećere uglavnom su zdrave, ali čak i zdrave namirnice mogu izazvati probleme kod ljudi čiji organizam ne podnosi neke stvari u njima. 

Povrće: artičoke, špargle, praziluk, kukuruz, kelj, mahunarke. 

Voće: mango, nektarine, breskve, lubenice, kruške, šljive. 

Orašasti plodovi: indijski oraščić, pistaći. 

Žitarice: raž, pšenični hleb, pšenična testenina. 

Ukoliko sumnjate da bi uzrok vaših problema mogla biti upravo intolerancija na fermentabilne šećere, pokušajte da izbegavate namirnice s ove liste i videćete hoće li simptomi da nestanu. Ako se to ne dogodi, potražite pomoć lekara kako biste otkrili pravi uzrok svojih problema.

Prilagođeno sa N1info

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...