1. Smanjuje se izloženost hemikalijama. 

Većina tampona je napravljena od kombinacije pamuka i rajona, sintetičkog materijala koji sadrži dioksin.

To je hemikalija koja nastaje kao nusprodukt tokom proizvodnje rajona i stručnjaci tvrde da je kancerogena. U većim količinama može uzrokovati probleme u imunom sistemu i neplodnost.

Korišćenje tampona u potpunosti napravljenog od pamuka pomoći će u smanjivanju izloženosti dioksinu, ali neće vas štititi od ostalih hemikalija koje se nalaze u njima.

VIŠE: Higijena tokom menstruacije: 5 grešaka koje pravimo pri korišćenju tampona

2. Povećava se količina dobrih bakterija u vagini. 

Tamponi imaju veliku moć apsorpcije što je pogodno za menstruaciju, ali istovremeno upijaju i dobre bakterije koje se nalaze u vagini i potrebne su za zdrav ekosistem. Mogu promeniti pH vaše vagine i povećati rizik za oboljenje od infekcija.

3. Rešićete se problema s "propuštanjem". 

U zavisnosti od jačine menstruacije i položaja u vagini, tamponi mogu propuštati menstrualnu krv i tako uzrokovati curenje. Upravo zato mnoge žene koriste tampone u kombinaciji s uloškom, ali u tim situacijama tampon je onda potpuno bespotreban i radije ostanite samo pri ulošku.

4. Nestaje neugodan miris. 

Menstrualna krv sama po sebi nema intenzivan miris već je on potpuno neutralan. Čim umetnete tampon u vagini započinje proces oksidacije i razvijaju se bakterije koje su zaslužne za stvaranje neugodnih mirisa.

VIŠE: Koliko su tamponi bezbedni i kako morate da ih koristite

5. Možete pratiti rad svog tela. 

Alternative za tampon poput menstrualne čašice pužaju vam mogućnost da vidite teksturu krvi, nivo zgrušanosti, boju i osetite miris. Tako možete detaljno pratiti svaku menstruaciju i pre primetiti eventualne probleme. Na primer, hormonalne promene uzrokuju pojačanu menstruaciju, a uz pomoć čašice ili uloška možete lakše pratiti količinu izbačene menstrualne krvi.

Izvor: Prilagođeno sa Zadovoljna.hr