Žene koje rade više od 40 sati nedeljno ili čiji posao uključuje svakodnevno podizanje teških predmeta imaju manje šanse za dobijanje potomstva, navode američki naučnici.

PROČITAJTE JOŠ: Oprez, trudnice: nipošto ne držite mobilni telefon u džepu

U istraživanju je učestvovalo 1.739 ispitanica koje su pokušavale da ostanu u drugom stanju. Šesnaest odsto njih nije uspelo da to postigne u periodu od 12 meseci, a pet odsto njih ni nakon dve godine, piše "News.com.au", a prenosi B92 18. avgusta 2015. godine.

Pokazalo se da žene koje rade više od 40 sati nedeljno imaju 20 odsto manje šanse da se ostvare kao majke u poređenju sa ženama koje rade manje od toga, a pomeranje i podizanje predmeta koji teže najmanje 11 kilograma produžavalo je vreme potrebno za začeće za najmanje 50 odsto.

Veza između učestalosti noćnih smena ili trajanja rotacije i odloženog začeća nije otkrivena, navode naučnici sa fakulteta javnog zdravlja Harvard u Bostonu.

PROČITAJTE JOŠ: Kejt Midlton podelila modnu javnost: da li je ovo haljina za 8. mesec trudnoće? (FOTO)

Kao jedan od mogućih uzroka navodi se fizička iscrpljenost koja slabi ženski organizam, ali i izaziva smanjenje učestalosti seksualnih odnosa.

Lekari savetuju održavanje optimalne telesne težine, redovnu fizičku aktivnost, izbegavanje pušenja i stresa, kao i korišćenje uređaja za praćenje plodnih dana.

Izvor: B92