Uznemiravajući zvuk, pa čak i vibracije ometaju normalni ciklus sna fetusa, utvrdili su naučnici.

Zvuk mobilnih telefona koji trudnice nose u džepovima, kao i njihove vibracije, mogu uznemiravati nerođenu bebu i ometati njen san, pokazalo je američko istraživanje koje prenosi britanski Dejli Mejl.

Lekari zbog toga preporučuju trudnicama da svoje telefone drže u torbama što dalje od stomaka, odnosno ploda. Naučnici su ultrazvučnim pregledima utvrdili da takvi iznenadni zvukovi izazivaju okretanje glave fetusa, otvaranje usta i treptanje, ali utvrdili da li takva ponovljena uznemiravanja štete zdravlju nerođenog deteta ili trudnoći generalno.

Ono što je utvrđeno jeste da uznemiravajući zvuk, pa čak i vibracije ometaju normalni ciklus sna fetusa. Većina nerođene dece vremenom se navikne na takve ponavljajuće zvuke, kaže vođa istraživanja Boris Petrikovski iz Vikof Hajts medicinskog centra u Njujorku.

VIŠE: Novi razlog za oprez u trudnoći: kako nivo gvožđa utiče na rani razvoj bebe

Utvrđeno je da čak i biperi - kakve nose doktorke tokom rada u bolnici - mogu da uznemiravaju bebu. U okviru istraživanja praćeno je 28 specijalizantkinja ginekologije koje su bile u poslednjem trimestru trudnoće koje su nosile mobilne telefone u džepovima.

Lekari savetuju da trudnice - ako već moraju da nose mobilni telefon, premeste aparat makar u džep na grudima. A najbolje - da ga uopšte ne drže uz telo.

Izvor: Jutarnji