Naučnici s danskog Univerziteta u Arhusu istraživali su činjenicu da Francuzi žive dugo i zdravo, iako imaju ishranu bogatu zasićenim mastima. 

Ovaj fenomen, poznat kao francuski paradoks, obično se objašnjava činjenicom da Francuzi konzumiraju mnogo vina, piše Tanjug a prenosi B92.

Međutim, analiza danskih stručnjaka objavljena u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" ukazuje na jednostavnije objašnjenje - prehrana bogata fermentiranim mlečnim proizvodima poput sira doprinosi dugovečnosti i zdravlju. 

Pročitajte i Ishrana: ova hrana zadržava tečnosti u organizmu

Francuzi imaju manju stopu bolesti krvnih sudova i duži prosečni životni vek iako godišnje u proseku pojedu 23,9 kilograma sira po osobi. 

Britanci, na primer, iako godišnje konzumiraju 11,6 kilograma sira imaju dvostruko više kardiovaskularnih bolesti i u proseku žive kraće godinu dana. 

Pročitajte i: Verovali smo da su ove namirnice nezdrave: 5 srušenih mitova o soli, kafi, čokoladi...

Naučnica Hane Bertram analizirala je uzorke urina i stolice 15 muškaraca čija je prehrana bila bogata sirom i mlekom i otkrila da imaju veći stepen maslene kiseline u organizmu, za koju je poznato da snižava holesterol i ubrzava metabolizam. 

"Podaci ukazuju na vezu između sira i francuskog paradoksa", rekla je Bertram. 

Pročitajte i: 3 smrtonosne stvari koje morate izbeći tokom vikend zabava i roštiljanja

Iako je uzorak ispitanika bio mali, ova se studija nadovezuje na istraživanje britanskih naučnika objavljeno pre tri godine koji su ustanovili da sir pomaže u zaštiti srca i krvnih sudova. 

I oni su zaključili da se francuski paradoks ne može objasniti samo vinom.