Opis biljke 

Noni-plod je sa Tahitija, pripada grupi od 80 lekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdelotvornijoj biljnoj grupi starog sveta Rubiaceae. Raste kao samonikla biljka, a daje plodove tokom cele godine. Bere se 12 puta godišnje.

Ovo voće, koje se već vekovima efikasno koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek u današnje vreme postaje opšte poznato.

Sastav

Noni voće sadrži 18 raznih aminokiselina, koje pospešuju razvoj mišića i ujedno sprečavaju njihovo razgrađivanje. Ovo dejstvo se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja. Natrijum, kalijum, gvožde, mangan, odnosno magnezijum koji se nalaze u sastavu nonija, doprinose zadovoljenju dnevnih potreba organizma za mineralnim materijama. Pored toga sadrži i specijalne materije, koje pospešuju protok materija izmedu ćelija, tako da imaju regenerativno dejstvo. Skopoletin podržava funkciju štitne žlezde, povećava nivo serotonina i melatonina u organizmu, sprečavajući time promene raspoloženja, odnosno povoljno utiče na sposobnost prilagođavanja dnevnim promenama i reguliše ciklus sna.

VIŠE: Zdravlje: crni paradajz uništava ćelije raka?

Noni pospešuje proizvodnju azotnog oksida koji u sprezi sa skopoletinom omogućava opuštanje arterija, čime igra značajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska nastalog usled napetosti i stresa. Pored toga azotni oksid učestvuje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost ka nastajanju ugrušaka, čime brani organizam od infarkta i od izliva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim dejstvom čini odbranu od oksidacije LDL-holesterola, znači ima značajan doprinos u prevenciji od kardiovaskularnih oboljenja.

Obnavlja molekule u telu

Noni plod ima 800 puta više Proxerina nego ananas koji je do danas bio najveći izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxeronasa su dva sastojka koja omogućuju ljudskom telu stvaranje xeronina najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u telesnim ćelijama. Sledeći značajan sastavni element Nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika deobe ćelija i tkiva i “ne dozvoljava” da se deoba otrgne kontroli. Pošto učestvuje u izgradnji najoptimalnijeg nivoa takozvanih T i B ćelija, kao i odbrambenih i limfnih ćelija, olakšava posao imunog sistema koji je tako sposoban da pobedi bolesti.

VIŠE: Lekovito kokosovo ulje pomaže u lečenju raka, dijabetesa i srčanih bolesti

Noni protiv tumora

Zahvaljujući sadržaju damnakantala, noni izvanredno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast već nastalih tumora. U slučaju pojave tumora u organizmu se smanjuje količina enzima kseronin, prokseronin i prokserogenaza, koje noni sadrži u značajnoj količini. Zahvaljujući adaptogenom dejstvu u stanju je da normalizuje ćelije koje nepravilno funkcionišu. Redovnom upotrebom Nonija se mnogo doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora.

Protiv depresije i upala

Kseronin i prokseronin imaju izvanredno antidepresivno dejstvo. Ove materije pospešuju lučenje endorfina, čije oslobađanje rezultira razdraganost i dobro raspoloženje. Pored toga umanjuju iscrpljujuće bolove nastale usled upale zglobova, pri čemu ne izazivaju zavisnost. Pored svega toga kseronin pokreće u organizmu mehanizam zaštite od upala, a takođe povećava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se noni preporučuje svima koji često oboljevaju od infekcija gornjih disajnih puteva.

Pošto noni potpomaže lučenje sokova za varenje, smanjuje i značajni deo problema digestivnog trakta. Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti zavisnosti kao što su pušenje, alkoholizam, narkomanija.

Jedina mana koju noni ima jeste da pojačava apetit. 

Proces prerade nonija počinje prirodnom fermentacijom koja traje od 3 do 6 meseci. Ne koriste se ni gljivice ni bakterije ni šećer za fermentaciju. Kad je fermentacija gotova, prelije se preko hladnog voća i dobija se đus.

Za terapijske svrhe noni đus ima preslabo dejstvo, pa se iz tog razloga u terapijske svrhe se može koristiti jedino ekstrakt od noni biljke.

Priprema soka od nonija

Ako želite sami da napravite ovaj moćni napitak, evo i kako:

Sušeni plod nonija potopiti u vodu i ostaviti da odstoji nekoliko sati. Kuvati u istoj vodi na slaboj vatri oko pola sata, procediti, začiniti medom i limunom i piti tokom šest meseci 30 minuta pre svakog obroka. U slučaju ozbiljnijih zdravstvenih problema, dozu pojačati.

Izvor: Stvar ukusa