Najsigurniji način da do mamurluka ne dođe je svakako je da se klonimo alkohola. Međutim, ako toga ne možemo da se pridržavamo, treba biti umereno i koliko nam prija. 

Više: 2 ključna pitanja kojima ćete otkriti alkoholičara

Ako vodimo računa o našem telu i o našem zdravlju, neće nas tako lako izneveriti. Dehidracija se može izbeći, a do izvesne granice možemo nešto učiniti i za sluznicu želuca. Ako neko polazi na takvo mesto, gde društvo toleriše, pa čak i podstiče izvesnu intenzivniju konzumaciju alkohola, onda treba uvažiti sledeće savete:

  1. Pre nego što krenete u provod, preporučljivo je nešto pojesti. U ovakvim slučajevima je dopustivo pojesti nešto masnije i teže jelo. Takvo jelo, koje će organizam polako svariti. Na ovaj način ćemo sačuvati sluzokožu želuca od iritacije.
  2. Alkohol se ne sme piti na prazan želudac, već samo na pun, tj. za vreme ili posle jela. Pijenje "na gladno" dovodi do bržeg opijanja nego pijenje na pun stomak. Isto tako, koncentracija alkohola u krvi je veća ako se uzima na prazan stomak, nego ako se pije posle jela. Naravno, reč je o istoj količini alkohola. Znamo da je mamurluk jači ako je koncentracija alkohola u krvi veća. Zbog toga preporučujemo pijenje alkoholnih pića na pun stomak.
  3. Čaša mleka ima pozitivan efekat, jer smanjuje brzinu resorpcije alkohola (upijanje alkohola u organizam). Možda Vam ovo izgleda smešno. Mnogi su probali i utvrdili da ima dobar efekat. Probajte i Vi, pa ćete videti!
  4. Na slavlju piti samo jednu vrstu pića, po mogućnosti čistu i prirodnu. (Taj uslov može da ispuni samo belo vino!) Žestoka pića je u ovakvim prilikama neophodno sasvim skinuti sa repertoara, jer izazivaju jak mamurluk. Ne treba se obazirati na neke društvene "protokole". Protokolarna obaveza da se pre jela piju žestoka pića je štetna i zato ga treba izbegavati. Vino je isto tako dobar aperitiv kao i svako drugo piće. Znači sa kojom vrstom alkoholnog pića počnete veče, sa njom i nastavljate i završavate. Nemojte da počnete sa jednom vrstom pića, nastavite sa drugom, a završite sa trećim! Jer,u tom slučaju će mamurluk biti teži!
  5. Nikako se ne sme piti naglo, već postepeno. Pijuckajte svoje piće. Pravite razmak između dva poseganja za čašom. Ispijanje na "eks", što je u modi na žurkama, samo ubrzava opijanje.
  6. Važno je jesti više puta tokom noći. A ne samo piti! Između dva gutljaja pića pojedite nešto. Videćete, kako ćete se sutradan mnogo bolje osećati (nego ranije u sličnim situacijama).
  7. Posle alkoholnog pića popiti čašu vode ili negaziranog soka. Sa ovom merom ćemo sprečiti isušivanje organizma, i neželjene posledice koje se zbog toga javljaju tokom mamurluka. Sa popijenom vodom nadoknađujemo onu tečnost u organizmu koju gubimo zbog konzumiranja alkohola. Gazirane sokove treba izbegavati, jer ubrzavaju resorpciju alkohola u krv.
  8. Kada se u "sitne sate" razilazite kući, neophodno je opet jesti i žurku ili slavlje na taj način obavezno završiti jelom.
  9. Posle slavlja, preporučljivo je prošetati se i popiti čašu vode ili voćni sok sa puno C vitamina.

Izvor: Alkoholizam.com