Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravlje

Kako da uskladite menstrualni ciklus sa Mesecom i prirodom

Autor Milica Gudzulic
Autor Milica Gudzulic

Naučite kako da osnažite moćnu silu ženskog zdravlja i uskladite mesečni ciklus sa Mesečevim menama!

Izvor: Foto: Profimedia

Mesec utiče na nesvesni um, snove, ovulaciju i menstruaciju. Moderan način života udaljio nas je od prirodnog ritma, i doneo razne poremećaje menstrualnog ciklusa.

Ipak, moguće je povratiti ravnotežu. Naučite kako da sami osnažite tu moćnu silu ženskog zdravlja. Da li se ikada zapitali koja je veza između 28-odnevnog ženskog ciklusa i Mesečevih mena? Teorija potiče iz vremena pre otkrića električne energije, kada je na ženski organizam uticao Mesec. Isto kao što Sunčeva i Mesečeva svetlost utiče na biljke i životinje, ženski hormoni su bili aktivirani količinom Mesečeve svetlosti, te su sve žene imale menstruaciju u isto vreme. Danas, osim što smo se otuđili od prirode, uz veštačku svetlost tokom dana i noći, naš ciklus odavno više nije u harmoniji s Mesecom... Time kao da menstrualnom ciklusu šaljemo poruku da nije važan, i da ga slobodno možemo ignorisati.

Upravo zbog odvajanja od prirode i neusklađenosti s njenim ciklusima, Ljubica Prolić, ginekolog iz Zagreba, uverena je da žene imaju različite poremećaje u menstrualnom ciklusu. "Menstrualni ciklus nas uči da se povežemo s prirodom, jer se u njoj sve događa u ciklusima. Sve je u meni, dan i noć, godišnja doba, plima i oseka... I sve je povezano. Mesec utiče na plimu i oseku, ali i na nesvesni um, snove, ovulaciju i menstruaciju, a Sunce utiče na protok tečnosti kroz naše telo, ali i na protok informacija i na kreativnost", otkriva ona.

VIŠE: 5 razloga zbog kojih vam može zakasniti menstruacija (nijedan nije trudnoća!)

Voleli ga ili ne, menstrualni period ne prolazi svakog meseca glatko. Koji god problem imali, pozabavite se njime, saznajte kako na prirodan (holistički) način upaliti svoj unutrašnji barometar i dovesti u red svoj ciklus. Od prve menstruacije, koju ćemo uvek pamtiti (a koja se pojavljuje između 10. i 14. godine života), pa do menopauze žena u proseku ima oko 400 menstruacija. "Osobine normalne menstruacije su te da se pojavi svaka 24 do 38 dana, i da traje od 4 do 8 dana tokom kojih izgubimo od 30 do 60 ml krvi i sluzi. Sve više od toga spada u preobilne menstruacije, dok su sve manje od toga - oskudne. Od toga trećina otpada na krv, a ostalo je endometrijum - sloj materice (jer nije došlo do začeća) i transudat (bistra serozna tečnost neupalnog porekla).

Većina krvi se izgubi u prva tri dana, i s njom izgubimo oko 16 mg gvožđa", opisuje doktorka Prolić. Menstrualna krv je uglavnom tamnocrvene boje, a svetlocrvena boja krvi upućuje na obilniju menstruaciju. Žene koje imaju obilnije menstruacije često imaju ugruške, zato što enzimi koji sprečavaju zgrušavanje nemaju dovoljno vremena da ih razgrade. U tom slučaju bi trebalo bez odlaganja da se javite ginekologu, isto kao i prilikom svakog krvarenja van menstrualnog ciklusa, ili nakon polnog odnosa, jer uzroci mogu biti brojni i mogu se detektovati i lečiti samo ginekološkim pregledom.

Zbog čega dolazi do poremećaja u ciklusu pročitajte na drugoj strani teksta...

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...