Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MINI VODIČ KROZ HORMONALNE PROMENE: vi ste gazda, hormoni moraju da slušaju

Hormoni se mogu i moraju držati pod kontrolom, a mi vas savetujemo kako da to učinite!

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako hormonska neravnoteža pogađa i muškarce i žene, nežniji pol je ipak osetljiviji na promene u hormonskom sistemu. Dobra vest je da - kad dođe do disbalansa pomoć - ne morate da tražite isključivo u hormonskoj terapiji

Danas je osećaj preopterećenosti i teskobe poprimio epidemijske razmere kojoj su podjednako izloženi i muškarci i žene. Iako smo skloni da prihvatimo to stanje kao normalno, lekari upozoravaju da to može da ima dugoročne posledice na zdravlje. 

Stres je kriv za sve

Činjenica je da je stres postao sastavni deo naših života i može se reći da smo se saživeli sa njim. A upravo stres je najveći „krivac“ za poremećaj u radu hormona. Iako žene (a i muškarci) mogu često da čuju kako je normalno da se osećaju umorno, teskobno, neženstveno i neprivlačno, debelo i fizički slabo, to nije istina.

Žene danas izdvajaju puno novca za različite tretmane ili trpe užasne simptome koji mogu biti posledica hormonske neravnoteže, loše ishrane ili lošeg životnog stila. Ako već patite od hormonske neravnoteže, ohrabrujuća  vest je da malim promenama navika sami možete da napravite važan prvi korak u rešavanju ovog problema.

Simptomi ukazuju na promenu

Jedan od najpouzdanijih načina procene hormonskog statusa su laboratorijski testovi, koje će vam predložiti vaš lekar. Ali, dok dođete do trenutka da se obratite lekaru možete da pokušate da uradite nešto i sami. Povišen ili snižen nivo određenog hormona ima simptome koje ćete lako prepoznati. Čak i ako ne znate koji su vam hormoni u neravnoteži, pomoću ovih specifičnih simptoma možete to da utvrdite.

Za svaku od ovih promena postoji rešenje u promeni životnog stila, pa pokušajte da na prirodan način „dovedete svoje hormone u red“. Iako je reč o sasvim prirodnom načinu rešavanja problema, ukoliko su vaši simptomi prenaglašeni, obavezno se posavetujte sa lekarom koji će analizama utvrditi koji tačno problem imate i prepisati odgovarajuću terapiju. 

Na sledećoj strani pogledajte kratak i pregledan vodič korz glavne glavne vrste hormonske neravnoteže i prateće simptome.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije