Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UPOZNAJTE ĐAVOLJU KANDŽU: biljka koja leči artritis i reumu

Đavolja kandža ili harpagofit (Harpagophytum procumbens) je deo porodice susama, a potiče iz Južne Afrike. Naziv je dobila zbog korena koji podseća na kandžu, i upravo se taj deo primenjuje u lečenju...

  Izvor: Foto: Profimedia

Afrička plemena već hiljadama godina koriste đavolju kandžu kao sredstvo protiv bolova, za lečenje kožnih tegoba, i kao pomoć pri porođajima. Njom leče i visoke temperature, konzumirajući njen čaj ili prah. Za njeno širenje u Europu zaslužan je nemački lekar, Oto Hajnrik Volk, koji se uverio u izuzetnost đavolje kandže dok je živeo u Namibiji tokom Drugog svetskog rata.

Naime, on je posmatrao šamana kako ovom biljkom leči teško ranjene hotentotske ratnike, a zatim je otkrio gde šaman bere đavolju kandžu. Od tada se đavolja kandža proširila u Europu, i postala popularna za lečenje brojnih tegoba, ali prvenstveno artritisa i reume.

Danas se od svih evropskih zemalja đavolja kandža najviše koristi upravo u Nemačkoj (Nemačka je službeno odobrila đavolju kandžu za lečenje artritisa, bolova u krstima, kolenima i kukovima, i kao sastojak brojnih antireumatskih preparata). Đavolja kandža se koristi kao lek za osteoartritis, reumatoidni artritis, giht i tendinitis. Ova biljka takođe snižava temperaturu i ima protivupalna svojstva, što je čini korisnom kod gripa, prehlada i mnogih infekcija. U nekim evropskim zemljama primjenjuje se kao prirodna zamena kortikosteroidima. U ovu svrhu koriste se injekcije tečnog ekstrakta đavolje kandže. Povoljna je i za starije osobe, jer normalizuje rad srca, nivo holesterola u krvi, i probavu.

Na drugoj strani teksta pročitajte koja su lekovita svojstva đavolje kandže.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije