Iako je sladoled dobra podloga za razvoj mnogih bakterija, stafilokoka je najčešći krivac. Osnovni sastojak sladoleda je mleko, a ono je odlična podloga za razvoj ovih bakterija i njihovog otrova. Poslastičari često greše kada pre zamrzavanja vruću smesu za sladoled hlade na sobnoj temperaturi dajući bakterijama dovoljno vremena da se razmnože.
Kada pravite sladoled u kućnoj režiji, nipošto ne ostavljajte tako poslasticu već je ubrzano ohladite menjajući hladnu vodu u većem sudu ili sudoperi u kojoj ćete držati posudu sa mešavinom. Još bolje: dodajte kockice leda i sladoled će biti spreman za friz vrlo brzo.
Drugi izvor opasnosti u sladoledu su jaja. S obzirom na mogućnost pojave salmonele u jajima, savetuje se primena recepata u kojima se ne koriste sirova jaja. U Americi su, tako zabeležen slučaj u kojem je od salmonele obolelo više od 200 hiljada ljudi jer su za pripremu industrijskog sladoleda omaškom upotrebili nepasterizovana jaja.
Izvor: Lisa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka