Njujorška nutricionistkinja i dijetetičarka Monika D'Agostino u jednom od svojih najnovijih videa na društvenim mrežama objasnila je da joj ljudi često postavljaju pitanje šta bi mogli da počnu da primenjuju u svojoj rutini, što bi popravilo njihovo sveukupno zdravlje.
"Nažalost, ne postoji jedan proizvod kao rešenje za to. Ali postoji nešto što možete učiniti da poboljšate svoje opšte zdravlje, a to je da povećate unos vlakana. Pokazalo se da ishrana bogata vlaknima pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, u gubitku težine, u snižavanju holesterola, u varenju", navodi ona.
Monika je podelila i neke od recepata koje primenjuje kako bi pokušala da obezbedi visok unos vlakana u obrocima tokom dana. To uključuje smuti za doručak, salatu od piletine i kikirikija za ručak i testeninu i brokoli sa proteinskim pesto sosom za večeru.
Doručak: Smuti
Bademovo mleko
Jogurt
Borovnice
Spanać
Čia semenke
Proteinski prašak
Ručak: Salata od piletine i kikirikija
Piletina
Edamame
Kikiriki
Crvena paprika
Zeleni luk
Dresing
Večera: Testenina i brokoli sa proteinskim pesto sosom
Tofu
Brokoli
Bosiljak
Parmezan
Orasi
Maslinovo ulje
Sok od limuna
"Kada povećamo količinu vlakana izgledaćemo dobro i osećaćemo se dobro", tvrdi Monika.
Američko udruženje za srce preporučuje ukupan unos dijetalnih vlakana od 25 do 30 grama dnevno, ali savetuje da to treba da dolazi direktno iz hrane - a ne iz suplemenata.
Tekst: Lepa&Srećna