Jedna od retkih namirnica koja je bolja u zimnici nego kad je sveža je kiseli kupus. Obično ga smatramo značajnim za zdravu ishranu zbog C vitamina, ali on sadrži i vitamin B kao i moćne antioksidante. Kada se ukiseli, on postaje i bogati izvor probiotika.
O tome su u emisiji "Uranak" televizije K1 doktor Vojislav Perišić i nutricionistkinja Branka Mirković.
"Kiseli kupus ima probiotske bakterije na listovima, biljno derivirane, laktobacilus plantarum. To je bakterija koja se nalazi u popularnim probioticima, koje ne morate da kupujete ako jedete kiseli kupus. Tri puta nedeljno ga jedite, ima i važna vlakna za ubrzavanje stolice, tranzit štetnih materija je tako ubrzan i nema dugog kontakta sa crevima, pa ni prilike za negativno dejstvo na zdravlje", rekao je doktor Voja.
"Preporučujemo da konzumirate i rasol, jedino što se mora paziti tokom zime da se vrenje na vreme preseče", objasnila je nutricionistkinja.
Ovo izuzetno zdravo povrće možete ostaviti za zimu na dva načina - kao ribanac ili kiseli kupus u glavicama, a mi vam za to dajemo najbolje recepte.
Izvor: Lepa&Srećna