Lažni "med" prepun šećera i veštačkih mirisa preplavio je tržište, a kako da prepoznamo koji je onaj pravi, najbolje znaju oni koji se bave proizvodnjom istog - pčelari.

Oni otkrivaju nekoliko trikova kako da razlikujete prirodni med od veštačkog šećernog sirupa punog kineskog mirisa bagrema i livade!

Kristalizacija

Med ima potpuno prirodnu osobinu da se kristalizuje kada duže stoji. Koliko će mu vremena biti potrebno za kristalizaciju zavisi od vrste. Najbrže se kristaliziraje livadski med, bagremov nešto sporije, dok falsifikat ostaje tečan bez obzira gde i koliko dugo stoji.

Med na hlebu

Namažite med na suvi hleb i posmatrajte. Ukoliko je med pravi, brzo će se na hlebu stvoriti korica od meda, dok će lažni med samo navlažiti hleb zato što sadrži dosta vode.

Mehur u tegli

Kada ste u supermarketu možete jednostavno okrenuti teglu meda naopako. Ukoliko je u pitanju prirodni med pojaviće se mehur kruškastog oblika koji će se podizati sa vrha ka dnu tegle. Ukoliko ga nema, u pitanju je falsifikat.

med.jpg
Shutterstock  

Med u vodi

Kašiku meda sipajte u čašu obične vode. Ukoliko je pravi, med će ostati zalepljen za kašiku i tegliće se do dna čaše. Lažni med će početi brzo da se otapa u vodi.

Test s mravima

Manju količinu meda stavite u blizini mrava. Ako navale na njega to je znak da je med prepun šećera. Ovi insekti ne diraju pravi med. Pčele u prirodi prave košnicu na drvetu i oblažu je medom kako bi se zaštitile od najezde insekata kao što su mravi.

Zagrevanje u mikrotalasnoj

Kašiku meda stavite u posudu i zagrejte na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj pećnici. Pravi med će se karamelizovati, dok će lažni postati penast i prepun mehurića.

Test sa papirnim ubrusom

Manju količinu meda stavite na papirnu maramicu ili papirni ubrus. Pravi med će se dugo zadržati na površini i teško će proći kroz maramicu, dok je lažni prepun šećerne vodice i papir ga upija bez problema. Pročitajte i Caka koja spašava presoljen kiseli kupus.

Tekst: Magazin Politika/Lepa&srećna/B.S.

BONUS VIDEO

"SVI SADA IMAJU SERTIFIKATE ZA MED, ALI ON NIJE PRAVI!" Ekserti dali savet pri kupovini meda: OVO OBAVEZNO POGLEDAJTE  Kurir televizija