Visoke temperature pojačale su tegobe kod mnogih hroničnih bolesnika, a dovele su i do sve češćih slučajeva udruženog delovanja toplote i preterivanja s alkoholom. To je naročito prisutno kod mladih osoba, pa doktorka Danijela Jevtić apeluje i na njih i na roditelje da se pozabave ovim problemom.

"Toplota i alkohol u kombinaciji izazivaju geometrijsku progresiju povećavanja dejstva", kaže dr Jevtić. Ona navodi da im ovih dana stiže  veliki broj alkoholisanih mladih, i to u stanju obeznanjenosti. "Apelujemo na roditelje da ne ignorišu problem ako se ponavlja na svakih nekoliko meseci, a njihovo društvo da pozovu pomoć kada vide da se situacija otima kontroli", rekla je doktorka.

"Ne pijte energetska pića koja će imati neko instant dejstvo, najbolji saveznik nam je priroda. Pijte vodu, jedite sveže voće i povrće, pa zatim ribu i lakšu hranu. Potrebno je da nosimo lakše materijale i nadoknadimo gubitak minerala", rekla je doktorka. Mnoge domaćice na društvenim mrežama daju i savete kako da se finansijski "pregura" ovakav režim ishrane - proverite da li je zamrznuto povrće u nekim prodavnicama jeftinije nego sveže (naročito je to slučaj sa velikim pakovanjima - od po kilogram ili kilogram i po), spremite ledene čajeve umesto sokova, kupujte jeftiniju ribu poput skuše i oslića.

Dr Jevtić podseća i da vozači treb da budu oprezni tokom vrelih dana. 

"Posebno pazite u delovima dana kada se menja stepen osvetljenja, dakle to su svitanje i uveče kada pada veče. Tada budite pažljivi. Vozači i učesnici u saobraćaju ne smeju da čekaju da im pozli i da se onesveste, već pre toga da se sklone u hlad ili naprave pauzu. Kada je kupanje u pitanju, ni slučajno ne skačite u vodu, ne ulazite sa punim stomakom niti pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci", rekla je doktorka Jevtić.

Izvor: Lepa&Srećna