Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

Zdravlje: biber podstiče varenje

Autor Aleksandral Jovanovic
Autor Aleksandral Jovanovic

Nekada se prodavao na zrno i bio skup kao zlato. Vremena su se promenila i biber nije više tako neobičan i nov, ali jedno svakako jeste - neizbežan je skoro u svakom jelu.

Izvor: Foto: Profimedia

Njegov neverovatno širok raspon arome i mnogobrojne mogućnosti primene ističu biber među svim ostalim začinima kao neprikosnovenog vladara naše trpeze.

Ljubitelji i gurmani su uvek u potrazi za novim i novim vrstama bibera, pomoću kojih se jela mogu obogatiti na veoma poseban način.

VIŠE: Jabuke kao lek: 3 napitka za umirenje i bolje varenje

Najbolje od svega je što dobar biber i sve njegove nove varijacije možemo da kupimo u svakom boljem supermarketu.

Zrelost i ljutina

U principu važi pravilo: ako je zrno bibera crno i namreškano, onda je u pitanju nezrelo ubrani biber sa opnom - odatle potiče njegova ljutina. Kod belog bibera crna opna je procesom fermentacije uklonjena: zato je ovaj biber u poređenju s crnim blag i idealan za začinjavanje svetlih sosova. Zeleni biber su zrna koja su ubrana nezrela i nakon toga najčešće stavljena u marinadu od sirćeta i zapakovana u teglice. U biberu se nalaze supstanca piperin i eterična ulja koja odeđuju stepen ljutine, ali se brzo razlažu nakon mrvljenja bibera. Zato je biber najbolje samleti tek pred dodavanje u jelo na kraju kuvanja. 

VIŠE: Biberom protiv virusa

Izaziva apetit

Sa biberom se slažu i arome voća poput ananasa i jagoda, pa probajte i ove kombinacije. Jedan od razloga zašto je biber biotoliko cenjen je i taj što produžava vek trajanja namirnica. On deluje kao crni i beli luk – dezinfikuje, a njegova ljutina sprečava razvijanje mikroorganizama. Osim toga, biber podstiče varenje, tako što pojačava lučenje pljuvačke i želudačnih sokova.

Biber iz avana

Već je poznato da su sveže izmrvljeni začini u avanu mnogo bolji i aromatičniji nego oni u kesicama i teglicama. Najbolji avani napravljeni su od mermera, ali su skupi. Dobri su i drveni, kao i keramički suribači (japanski avan). Ideja ako nemate avan: izmrvite biber zadnjom stranom kašike, na dasci za seckanje, pa dodajte u jelo!

Izvor: Stvar ukusa

Tagovi

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije