Stručnjaci upozoravaju da jedemo previše ugljenih hidrata, a da zanemarujemo unos proteina. Oni učestvuju u stvaranju hemoglobina koji prenosi kiseonik u telu, u izgradnji i obnovi mišićnog tkiva, rastu kose, noktiju i kože. Ako se pitate da li jedete dovoljno, jaja, oraha, ribei mlečnih proizvoda, obratite pažnju na ove simptome. 

Stalno ste gladni i osećate se malaksalo

Teri Romero, autorka brojnih kuvara zdrave hrane primetila je da joj od veganske ishrane nedostaje energije za sve obaveze koje treba da obavi tokom dana. 

"Kada radite puno radno vreme i dugo putujete do posla, a redovno vežbate ili imate puno obaveza van posla, važno je da unosite dovoljno proteina jer je njima potrebno duže vreme da se svare, zbog čega se osećate sito i energično. Ja sam se osećala snažnije otkako sam u svakodnevnu ishranu dodala protein iz konoplje i smeđeg pirinča", tvrdi  Teri.

Ravnoteža šećera u krvi je bitna za koncentraciju, pa uz nedostatak proteina imate osećaj da ne možete normalno da funkcionišete. Keks ili peciva nude instant energiju koja će vas brzo napustiti.

Teško skidate kilograme

Dovoljan unos proteina važan je i ako želite da izgubite na kilaži. Istraživanje u časopisu "Nutrition Metabolism" otkriva da su osobe koje su na dijeti povećale unos proteina za 30 procenata, pojele gotovo 450 kalorija manje svakog dana i izgubile 11 kilograma za tri meseca.

Opada vam kosa

Jedan od načina na koji nutricionisti utvrđuju stanje organizma je na osnovu opadanja kose. Kada ne unosimo dovoljno proteina, naše telo se bori za opstanak i preusmerava ga tamo gde nam je najpotrebnije kako bi preživjeli, a nokti i kosa ne spadaju u tu grupu. Tako ćete u ovim slučajevima primetiti da su vam nokti dosta krhkiji ili da vam prilikom pranja daleko više opada kose.

Često ste bolesni

Nema dobrog imuniteta bez dovoljnog unosa proteina. Zato, ako primetite da ste češće prehlađeni nego drugi ljudi, razmislite šta treba da korigujete u svojoj ishrani.

 Izvor: Lepa&Srećna