Kako da uspešnije ispečete hleb sa zahtevnijim, bezglutenskim brašnima, savetuje Anamaria Laslo, koja od rođenja boluje od celijakije.
Odnedavno, nakon završetka Gluten-Free Akademije u Italiji, Anamaria organizuje radionice kuvanja bez glutena kao i gastronomske izlete s degustacijama bezglutenskih proizvoda. Donosimo vam tablicu za lakše snalaženje s bezglutenskim brašnima:
Vrsta brašna: BELO PIRINČANO BRAŠNO
Slaže se uz: krompirov, kukuruzni i tapioka skrob.
Namena za: fino mleveno za tempure, kekse, kolače, prhka i krhka testa, hleb, krekere
Vrsta brašna: SMEĐE PIRINČANO BRAŠNO
Slaže se uz: tef, heljdu, sirak (sorghum dura).
Namena za: fino mleveno za tempure, kekse, kolače, prhka i krhka testa, hleb, krekere.
Vrsta brašna: SOJINO BRAŠNO
Slaže se uz: pirinčano brašno.
Namena za: voćne kolače, kekse.
PROČITAJTE JOŠ: Kako pravilno potopiti pšenicu, ječam ili raž, a da se ne izgube minerali i vitamini
Vrsta brašna: SIRAK
Slaže se uz: gušća, teža brašna poput brašna od grahorica ili kukuruzna brašna.
Namena za: palačinke, hleb, kolače, kaše, mafine, sitne kolače.
Vrsta brašna: HELJDINO BRAŠNO
Slaže se uz: smeđe pirinčano brašno i ostala brašna s više skroba (tapioka).
Namena za: palačinke, hleb.
Vrsta brašna: KUKURUZNO BRAŠNO
Slaže se uz: pirinčano, heljdino ili sirkovo brašno.
Namena za: tortilje, tamalas (vrsta meksičkog jela), hleb, tradicionalne kolače.
Vrsta brašna: KUKURUZNI SKROB
Slaže se uz: gotovo sva fino mlevena do srednje mlevena bezglutenska brašna.
Namena za: za zgušnjavanje umaka, za prozirnost testa, puding, kreme, supe.
PROČITAJTE JOŠ: Lekovito bilje: sirup od maslačka čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam
Vrsta brašna: KROMPIROV SKROB
Slaže se uz: gotovo sva fino mlevena do srednje mlevena bezglutenska brašna.
Namena za: za zgušnjavanje biskvitnih testa, hlebova, gušćih tekućih testa.
Vrsta brašna: PROSENO BRAŠNO
Slaže se uz: sva srednje mlevena i fino mlevena brašna (heljdino, pirinčano, kukuruzno...).
Namena za: pogače, hleb, biskvitna testa, hleb od mešanog bezglutenskog brašna.
Vrsta brašna: ZOBENO BRAŠNO
Slaže se uz: odlična zamena za pšenično brašno.
Namena za: hleb, peciva, palačinke, gotovo sva „konvencionalna" testa.
Vrsta brašna: BEZGLUTENSKO PŠENIČNO BRAŠNO
Slaže se uz: sva fino mlevena bezglutenska brašna.
Namena za: zahtevnija testa poput onih za savijače, vučena i lisnata testa.
Izvor: Sensaklub.hr
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka