Pitanje:

Već duže vreme imam problema sa kičmom. 

Poslednjih meseci bol se pojačao i proširio duž desne noge. 

Neurohirurg mi je rekao da nisam za operaciju i predložio mi konzervativno lečenje. Da li pored prepisanih lekova postoji još nešto što bi mi pomoglo? 

Milica Pavlović, 38 godina

Odgovor:

Greška je što problem sa kičmom većina nas ne shvati ozbiljno kada se prvi put jave siptomi.  Kičma je veoma složen koštano zglobni sistem. Od stabilnosti kičme zavisi i stabilnost celog našeg tela. Stabilnost kičmi daju kičmeni zglobovi, ligamenti i  trbušno-leđni mišićni mider koji se sastoji iz velikog broja mišića organizovanih u slojeve. Na nivou kičmenog stuba nalazi se anatomski prelaz centralnog nervnog sistema u periferne nerve. 

Moderan, urban stil života kome nedostaje svakodnevna fizička aktivnost pogoduje ubrzanom razvoju degenerativnih oštećenja kičme i nastanku kičmene nestabilnosti. Kada problem uznapreduje do nivoa značajnijeg oštećenja nekog od  zglobova kičme može doći do pritiska na periferni nerv. Tada počinju da se javljaju bolovi koji se šire prema nozi, promene u osećaju, pa i slabost mišića.

Konzervativni pristup lečenju Vašeg problema prvenstveno podrazumeva mirovanje i rasterećenje kičmenog stuba koji treba da dovedu do umanjenja simptoma. 

Sledi faza stabilizacije oštećenog kičmenog segmenta i celog kičmenog stuba kroz jačanje svih slojeva trbušno-leđnog „mišićnog midera“. Jačanje mišićnog midera postiže se specifičnim terapeutskim vežbama kroz bezbedne položaje, stimulaciju adekvatne kontrakcije u odgovarajućem obimu pokreta. Ove vežbe je neophodno izvoditi uz nadzor fizioterapeuta. 

Snažni duboki mišići leđa povećavaju stabilnost kičme, koriguju međusobni odnos kičmenih segmenata i omogućavaju trajno rasterećenje povređenog mesta. Treba napomenuti da samo stabilan kičmeni stub može da bude i zdrav kičmeni stub. 

Branko Vorkapić, specijalista strukovni terapeut

Pro Fizio ambulanta za rehabilitaciju

Konsultacije sa lekarima bile su moguće u 2015. godini, preko i-mejl redakcije: lisinaklinika@adriamedia.rs ili preko adrese Adria Media Group d.o.o. Za Lisu (za pitajte lekara) poštanski pregradak 58, 11103 Beograd.

Izvor: Lisa lepa & srećna