Zlatica je u narodu poznata i kao zlatna ratvica ili štap Sv. Petra. Posebno je cenjena kao izvrsno lekovito sredstvo kod bubrežnih oboljenja, kao i biljka koja najbolje utiče na emotivni život čoveka.

Poznata travarka Marija Treben preporučivala ju je i kod crevnih oboljenja i krvarenja.

Cvetovi i listovi deluju osvežavajuće, a Marija je savetovala da se ova biljka kombinuje sa broćikom i žutom ili belom mrtvom koprivom kod svih bubrežnih problema. Kako travari tvrde, sve psihičke smetnje ljudi odražavaju se na bubrezima a naročito psihički šokovi izazvani nesrećnim slučajem ili iznenadnom smrću drage osobe. Zlatnica deluje umirujuće i to čak i dok je posmatramo u prirodi, a čaj od nje pomaže u stanjima depresije i kod ostalih psihičkih opterećenja.

Priprema čaja: Punu čajnu kašičicu zlatnice stavimo na 1/4 litre vode, naparimo, pustimo da odstoji kratko vreme. Od navedene čajne mešavine (zlatnica, broćika i biela ili žuta mrtva kopriva ujednakim delovima) čaj se kuva na isti način.

Zlaticu ćemo pronalaći na šumskim obroncima, uz vodene jarke, na proplancima i krčevinama. Gusta kao grm, stabljika sa zlatnožutim, zvezdolikim cvetovima može da izraste do visine od oko 80 cm.