Ako se crvenilo od sunca pojavilo na licu, krompir skuvan u kori ogulite, znječite i pomešajte sa kiselim mlekom. Smesu držite na licu 15-20 minuta. Na opekotinu možete da stavite i masku od jednog izrendanog sirovog krompira i da je držite oko pola sata. Lekovita je i sveža kora oguljenog krompira, jer ima antibakterijska svojstva.

Natopite gazu uljem lavande, stavite je na ugroženu površinu. Postupak ponavljajte na nekoliko sati. Reč je o odličnom antiseptiku, koji će ublažiti bol.

Tri kašike suvih cvetova kantariona prelijte sa 2 dl maslinovog ulja, ulijte u staklenu posudu, dobro je zatvorite i posle deset dana procedite kroz gazu.

Ako su opekotine blaže, pospite preko njih kukuruzno brašno i bol će uminuti. Ili, od vode i kukuruznog brašna napravite testo i nanesite ga direktno na opekotine.

Pomešajte šoljicu nemasnog mleka i četiri šoljice vode, dodajte u to nekoliko kockica leda. Obloge držite na koži 15-20 minuta i postupak ponavljajte na svaka tri sata.

Obloge od nevena pripremaju se tako što u litru vode deset minuta prokuvate dve šake svežih ili suvih cvetova. Kad se tečnost ohladi, njome treba natopiti gazu i naneti je na bolno mesto. Neven pomaže obnavljanju kože, a deluje i kao prirodan antibiotik.

Izvor: Novosti