Vodena dijeta ne podrazumeva striktan jelovnik, ali se bazira na određenim pravilima. Pre svega, prvo i najvažnije pravilo je da odmah nakon buđenja popijete jednu čašu vode, dok doručak treba da bude 45 minuta nakon toga.

Preporučuje se da se čaša vode popije pola sata pre svakog obroka, čime se podstiče čitav organizam da bolje radi, a uz to čaša vode pre obroka će učiniti i da se apetit smanji. Za vreme obroka i narednih sat vremena po obroku se ne preporučuje konzumiranje vode, a preporučljivo je da voda bude sobne temperature, a ne hladna.

Beli luk snižava krvni pritisak
Printscreen / Youtube / Cam25Zoo 

Ukoliko pijete kafu, poželjno je da tokom trajanja ove dijete ne pijete više od jedne šoljice dnevno, kao i da uz tu šoljicu popijete dve čaše vode kako biste nadoknadili količinu vode koju ćete izbaciti ispijanjem kafe, budući da kafa deluje kao diuretik.

Jelovnik tokom vodene dijete treba bazirati na mleku i mlečnim proizvodima niske masnoće. Takođe, prvenstvo u ishrani treba dati ribi, morskim plodovima, posnom mladom mesu, povrću, voću, kao i manjoj količini žitarica. Slatkiše, grickalice kao i industrijski pripremljenu hranu izbacite iz jelovnika.

Vodena dijeta zagovara i smanjeni unos soli, tj dnevni unos soli bi trebalo da prepolovite.

riba post.jpg
Shutterstock  

Primer jelovnika:

Doručak: Ovsena kaša (2 kašike ovsenih pahuljica) + kašičica suvog grožđa + pola banane.
Užina: 2 veće sočne jabuke ili kruške ili 250-300g nekog sezonskog voća.
Ručak: 250-350g guste čorbe od mešanog sezonskog povrća, malo začinjenog solju i začinskim biljem.
Užina: Komad sočnog voća ili jedan tost.
Večera: Parče mesa sa roštilja ili riblji file sa velikom svežom salatom od mešanog povrća.

Tekst: Lepa&Srećna