Mono dijeta je veoma jednostavan plan ishrane, a podrazumeva da se za svaki obrok koji uzmete tokom dana odabere samo jedna namirnica ili namirnica iz iste vrste hrane. Zagovornici ovakve ishrane kažu da se, zahvaljujući njoj, kilogrami samo tope.

Popularne varijante uključuju kupus, jaja ili pomorandže, a kad jednom izaberete, planiranje obroka postaje veoma lako. Protivnici, međutim, tvrde da ovakve dijete mogu da se drže samo na kratak rok, evo zašto...

Mono dijeta bi, za sve koji je drže u dužem periodu, mogla da bude opasna. Redukcija ishrane na pojedine namirnice nosi i rizik od uskraćivanja nekih nutrijenata organizmu. Takođe, opasan može biti i visok sadržaj nekih sastojaka. Primera radi, u bananama koje se preporučuju u nekim dijetama ima dosta kalijuma, što može izazvati probleme sa srcem.

banane.jpg
Shutterstock  

Osnovni princip mono dijete je, dakle, da je držite samo nekoliko dana, a za to vreme će - veruje se - metabolizam biti poboljšan i nadimanje biti zaustavljeno. Sa druge strane, hranljive materije se bolje apsorbuju i zato telo ne traži tako mnogo kalorija kao ranije.

kupus.jpg
Shutterstock  

Ako želite da probate mono dijetu, među namirnicama koje se preporučuju su i krompir, jabuke, jaja, mleko, kruške, lubenica, čokolada i grejpfrut. Najblaža varijanta je "mono obrok" u kojem je zastupljena, opet, samo jedna vrsta hrane. Najvažnija pouka je, po mišljenju nutricionista, da su mono dijete popularne zbog svoje jednostavnosti.

Zato, ako želite da bilo koja dijeta uspe, koncipirajte je što jednostavnije i pretvorite nabavku i pripremu hrane u pravo uživanje.

Tekst: Lepa&Srećna