Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRONO ISHRANA PO VAŠEM LIČNOM BIOLOŠKOM SATU: šta da radite ako nemate vremena za pripremu jela

  Izvor: Foto: PROMO

Znate da je za zdravu dijetu važno da redovno jedete i ne preskačete obroke? Ali ne stižete da redovno spremate zdrave obroke? Niste jedini!

Mnogi ljudi već dugo prate rasprave o povezanosti između onoga ŠTA jedemo i vremena KADA jedemo.

Jedno od glavnih pitanja je "želim da smršam, kad treba da bude moj poslednji obrok u toku dana"?

Takođe, sve koji žele da oslabe interesuje da li je korisno ujutru piti neki poseban napitak, koliko je efikasna čaša tople vode s limunom u jutarnjim satima, i tome slično.

Činjenica je da ciklus kretanja Sunca utiče na mnoge od procesa koji se odvijaju u našim telima, uključujući i varenje hrane.

Time se bavi hronobiologija, grana biologije koja proučava ritam živih organizama. Mnogi procesi koji imaju fiziološku i nutritivnu važnost za naše telo odvijaju se u 24-satnim ciklusima. Unutar tih ciklusa, na naš unutrašnji sat deluju signali iz naše okoline kao što su svetlo i tama, zvukovi, vremenski uslovi, kao i uzimanje jela ili pića.

  Izvor:

Tako su istraživanja pokazala da vreme uzimanja obroka može imati značajnu ulogu u regulaciji telesne težine. Tako je u jednom istraživanju provedenom na ljudima koji su sprovodili dijetu za mršavljenje dokazano da je kod osoba koje su svoj glavni obrok uzimali kasno (nakon 15:00) gubitak telesne težine bio značajno manji nego kod osoba koje su taj obrok uzimale ranije (pre 15:00) (1).

Ono što će sigurno pomoći pri oslobađanju od viška neželjenih kilograma je ako uspete da podesite svoj lični biološki sat i uskladite se s njim.

5 saveta za praćenje ličnog biološkog sata

  • Svakog jutra obezbedite sebi zdrav i potpun doručak.
  • Kada pronađete raspored koji vam odgovara, trudite se da ga se maksimalno pridržavate.
  • Svakoga dana treba da imate tri glavna obroka i po potrebi jedan ili dva zdrava međuobroka
  • Ako je moguće, planirajte unapred svoje dnevne obroke i izbegavajte da preskačete – ručak i večeru, jer su oni važni koliko i doručak!
  • Vaši obroci neka budu uravnoteženi i trudite se da ne povećavate energetski unos tokom dana (u poređenju s prethodnim danom).

Zamenski obroci

Međutim, svesni smo da nam današnji užurbani ritam ponekad ne ostavlja dovoljno vremena za sva naša interesovanja. Zato često ne uspevamo da pripremimo planirane obroke.

U tom slučaju, dobar izbor su zamenski obroci za kontrolu telesne mase, kao što su formulisani šejkovi. Upravo oni su se u brojnim istraživanjima (2) pokazali kao praktična metoda kontrole težine, kao i izvor ključnih nutrijenata potrebnih organizmu. Da bi se taj cilj mogao postići, zamenski obroci moraju biti vrhunski i naučno istraženi. Šta je važno? Važno je da oni ispunjavaju pojedinačne potrebe pa tako i vaše!

Herbalife Nutrition Formula 1 Nutritional Shake Mix predstavlja bogat i kremast šejk koji se može pripremiti u nekoliko trenutaka i nudi odlično uravnotežene količine visokokvalitetnih proteina te esencijalnih makronutrijenata i mikronutrijenata, što ga čini odličnim zamenskim obrokom za kontrolu telesne mase (3).

  Izvor:

(1) Garaulet M, Gómez-Abellán P, Alburquerque-Béjar JJ, Lee YC, Ordovás JM, Scheer FA. Timing of food intake predicts weight loss effectiveness. Int J Obes (Lond) 2013 Jan; 29.

(2) Heymsfield SB, van Mierlo CA, van der Knaap HC, Heo M, Frier HI. Weight management using a meal replacement strategy: meta and pooling analysis from six studies. (Kontrola telesne težine uz pomoć strategije zamenskih obroka: meta analiza i pooling analiza iz šest ispitivanja) Int J Obes Relat Metab Disord. 2003;27(5):537-49

(3) Za kontrolu težine: Zamena dva obroka dnevno u sklopu energetski restriktivne dijete zamenskim obrokom doprinosi gubitku telesne mase. Za zadržavanje optimalne telesne težine. Zamena jednog obroka dnevno u sklopu energetski restriktivne dijete zamenskim obrokom doprinosi održavanju telesne mase nakon gubitka kilograma.

Tekst: PROMO

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Hot

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije