Nagrađivana glumicaNikol Kidman vodi računa o svom izgledu i zdravlju, a ako ste se pitali u čemu je njena tajna i kako to svih ovih godina ostaje tako vitka, tajna je u pravilu ishrane 80:20.

"Uopšte nisam striktna kada je reč o ishrani. Jedem sve, ali umereno", rekla je glumica u intervjuu za "Los Anđeles tajms".

Govoreći o hrani, glumica više voli zdrav pristup ishrani nego držanje dijeta.

"Trudim se da 80 odsto namirnica koja unosim bude zdravo... ponekad to padne na 70 odsto. Ali, mislim da je najvažnije da nađete ono što vama odgovara, a ja sam zaista puna energije."

Šta je dijeta "80:20"?

Najjednostavnije govoreći, to podrazumeva da jedete zdravo 80 odsto vremena, a da drugih 20 odsto uživate u omiljenim namirnicama, kakve god da su one.

I stručnjaci uglavnom vole ovaj režim ishrane jer ne podrazumeva izbacivanje grupa namirnica, niti opsesivno brojanje kalorija.

"Kao i kod svih dobrih režima ishrane, ishrana treba da se sastoji od svežih sezonskih proizvoda, proteina, neobrađenih žitarica i kvalitetnih esencijalnih masnih kiselina", objašnjava nutricionistkinja Tereza Bojs.

Naravno, ona napominje da treba paziti i na porcije: "To što je zdravo, ne znači da treba jesti u neograničenim količinama".

Kada je reč o onih 20 odsto koji vam dozvoljavaju da uživate u svojim omiljenim namirnicama, i tu je važno ograničiti količinu.

"Svakako bi trebalo da pazite na porcije i da pokušate koliko možete da izbegnete namirnice koje su pune šećera i masti", kaže nutricionistkinja.

Bojsova savetuje da svoje obroke unapred planirate kako biste imali bolju kontrolu nad hranom koju unosite.

"Ovakav pristup ishrani podrazumeva da ne postoji 'loša' hrana, niti griža savesti ako pojedete ovo ili ono. Kada neko drži dijetu, on počinje da razmišlja o 'dobroj' i 'lošoj' hrani. Koncept ishrane 80:20 podrazumeva da jedete bez griže savesti, ali umereno, što je dugoročno realističan pristup ishrani", zaključuje nutricionistkinja.

Izvor: Mondo