Danskadijeta, poznata i kao bolnička dijeta, temelji se na posebno strogim pravilima i ograničenjima zahvaljujući kojima se gube neželjeni kilogrami, poboljšava rad metabolizma i smanjuje celulit.

Ključ uspeha ove dijete je značajno smanjenje konzumacije masti, ugljenih hidrata i nizak dnevni unos kalorija - oko 600 na dan.

Potrebno je striktno se pridržavati jelovnika tačno 13 dana. U ovoj dijeti zabranjene su određene vrste voća, krompir, šećer, testenina i proizvodi od žitarica. Preporučuje se umerena konzumacija jaja, mesa, salata, ribe i kafe.

Prednost ove dijete je što ubrzava metabolizam, osigurava gubitak masti i to da se kilogrami neće ubrzo vratiti. Glavni nedostatak je što organizam ne dobija sve potrebne hranljive sastojke. Ne preporučuje se onima koji rade zahtevne fizičke poslove ili osobama koje su nedavno bile bolesne, jer u određenoj meri oslabljuje imunološki sistem.

PRVI DAN

Doručak: crna kafa i kocka šećera

Ručak: kuvani spanać, dva tvrdo kuvana jaja i jedan paradajz

Večera: šnicla od 200-230 grama, uz zelenu salatu začinjenu maslinovim uljem i limunom

DRUGI DAN

Doručak: crna kafa i kocka šećera

Ručak: šunka i 2 dl jogurta

Večera: isto kao i prethodni dan

TREĆI DAN

Doručak: kafa, kocka šećera i komad tosta

Ručak: dva tvrdo kuvana jaja, šunka, zelena salata

Večera: jedan srednji kuvani celer, paradajz i voće po izboru

ČETVRTI DAN

Doručak: kafa, kocka šećera i komad tosta

Ručak: litar sveže ceđenog soka

Večera: jedna šargarepa, kuvano jaje, 25 grama mladog sira

PETI DAN

Doručak: šargarepa prelivena limunovim sokom

Ručak: kuvana riba do 230 grama, prelivena limunovim sokom i sa malo maslaca

Večera: veća šnicla, kuvani celer, zelena salata

Tekst: V. N.

Izvor: Večernje Novosti