Mnogi u večernjim satima dok odmaraju uz TV žele nešto da grickaju, ali ne treba zaboraviti da ukusne grickalice loše utiču na zdravlje i figuru.

Predstavljamo zdrave namirnice koje su odlična zamena za visokokalorične grickalice.

Sušene smokve

Prvoklasan su izvor hranljivih materija. Pružaju telu potrebnu energiju, pa je idealno pojesti ih pre treninga. Osim toga, sadrže veliku količinu kalijuma - važnog minerala za ubrzavanje regeneracije organizma.

Bademi

Bogati su alfa tokoferolom, oblikom vitamina E koji telo najbrže apsorbuje. Taj vitamin ima antioksidativno dejstvo i sprečava oštećenje ćelija nakon treninga. Pojedite jednu šaku badema tokom dana i bićete prilično siti.

PROČITAJTE JOŠ: 3 PRIRODNE METODE ZA MRŠAVLJENJE: jednostavne dijete za izbacivanje tečnosti i gubitak kilograma

Tamna čokolada

Sadrži flavonol koji pripada grupi biljnih tvari koje koriste zdravlju. Takođe podstiče krvotok, čemu se posebno raduju vaši mišići nakon treninga.

Banane

Zbog velike količine kalija koje sadrži ovo voće nećete imati grčeve u mišićima i bićete puni energije. Osim toga, zbog velike količine ugljenohidrata, pravo su supergorivo za mišiće.

PROČITAJTE JOŠ: 10 NAJSMRTONOSNIJIH NAMIRNICA NA SVETU: da li ovu hranu imate i vi u kuhinji?

Lebleblije

Leblebija je niskokalrična namirnica koju možete naći u svakoj prodavnici zdrave hrane, i idealna je zamena za standardne grickalice - možete je poneti i na posao. Uglavnom, njena ogromna prednost je u tome što je jako bogata mineralima, proteinima, magnezijumom, gvožđem, kao i vlaknima. Sve u svemu - predlažemo da bude na vašoj listi zdravih grickalica.

Pistaći

Kada kažemo pistaći mislimo na one pistaće u ljusci. Ne na one industrijski prerađene sa aditivima i dodatnim uljima Uglavnom, pistaći su veoma zdravi, valja napomenuti i da su manje kalorični od prethodno nevedenih orašastih plodova, a takođe su i veoma ukusni, tako da zadovoljavaju sve potrebne kriterijume da se nađu na našoj listi zdravih namirnica. Dodoajmo i da su odlični antioksidansi.

Izvor: Espreso