Muskatni oraščić je "tajni" začin, onaj koji brojnim specijalitetima daje neodoljiv ukus i divnu aromu, ali osim što bi se bez njega teško mogla zamisliti indijska, francuska ili karipska kuhinja, ovaj plod je i veoma moćan kada je očuvanje zdravlja u pitanju, pa se koristi u drevnoj kineskoj i indijskoj medicini vekovima unazad.

No, ovog puta bavićemo se jednom posebnom prednosti muskatnog oraščića - odličan je saveznik u mršavljenju, i upravo je on ključ efikasnih domaćih smesa za otapanje masnih naslaga.

PROČITAJTE JOŠ: ŠOK RAZLOG ZA RAZVOD! ŽENA OSLABILA, MUŽ JE OSTAVIO: Zbog dijete sam ostala sama

"Imajući u vidu da ovaj začin pomaže varenje, reguliše apetit i jača imunitet, svakako da će uz jednu uravnoteženu, pravilnu ishranu pomoći i topljenje masnih naslaga.

I svakako da, sa druge strane, ukoliko ishrana nije pravilna, ni nekoliko oraščića ne može pomoći. Ovo, naravno, kažem u šali i ovde je pravo mesto da istaknem da ovaj začin jeste odličan i obiluje brojnim nama korisnim mikronutrijentima, ali da treba voditi računa o količini i nikako ne preterivati. Pošto je ovaj začin svojevrstan lek iz prirode, prevelika količina može imati sporedne, ali i neželjene efekte. Jedan do dva grama dnevno bi trebalo da zadovolji svačije potrebe, bez opasnosti od prevelike doze aktivnih supstanci iz muskatnog oraščića", objašnjava nutricionista dijetetičar Tanja Olajdžija.

Nutricionistkinja nam je otkrila i napitak koji će vam pomoći da lakše i brže dovedete liniju u red, ali naravno - ne pravi čuda. On je samo pomoćnik u našem cilju da skinemo kilogram viška, a mora da ga prati i poseban režim ishrane.

Sastojci:

  • limun
  • muskatni oraščić (tek mrvica)
  • malo cimeta
  • malo kajenske paprike

Priprema:

U limunadu dodajte mrvicu muskatnog oraščića, malo cimeta i kajenske paprike, dobro promešajte i uživajte u svojoj čaši ovog "prirodnog sagorevača masti".

PROČITAJTE JOŠ: DIJETA SA POMORANDŽAMA: jelovnik koji topi kilograme (kombinacije sa mandarinama i grejpom)

Tekst: S. P.

Izvor: Blic