Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika sezonska dijeta: evo kako da izgubite suvišne kilograme i vratite svoje telo u ravnotežu (PROGRAM ISHRANE, RECEPTI)

Posle velikih slavlja, tokom priprema za letovanje ili pre nekog važnog događaja, sigurno će vam prijati kratak detoks tretman - petodnevni režim ishrane koji će vaš organizam vratiti u ravnotežu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ovaj proces eliminacije otrova iz organizma učiniće da vam se telo oporavi, obnovi energiju i vitalnost i uspostavi neophodnu ravnotežu.

Za vreme zimskih proslava verovatno najmanje razmišljamo o kalorijama i kilogramima. Ali, praznična hrana nije problem samo zbog taloženja sala, nego i zato što narušava zdravlje jer se uglavnom radi o masnim, teškim i veoma kaloričnim jelima, čije štetne sastojke što pre treba izbaciti iz organizma.

VIŠE: Dijetalni napitak: koktel od južnog voća skida salo sa stomaka za 7 dana (RECEPT)

Pošto će većina nas ovih dana otpuštati kaiš za jednu-dve rupice, predlažemo vam petodnevni detoks prema savetima Tatjane Popović Marić, sertifikovanog učitelja zdravlja.

Evo kako ćete to učiniti.  

Ukoliko budete pratili jelovnik za detoksikaciju, rezultati neće izostati. Količina hrane u jelovniku je namenjena za dve osobe.

PRVI DAN

DORUČAK 

Svih 5 dana doručkujte ovsene pahuljice ili zeleni sok  

OVSENE PAHULJICE

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Windows Created: 2015:11:20 12:13:24
Izvor:

Sastojci:  

  • šolja ovsenih pahuljica 
  • 4 šolje vode (ako želite da ih kuvate duže, dodajte još 1-2 šolje) 
  • ½ šolje voća po izboru 
  • 2 kašike cimeta  

Priprema: 

Ovsene pahuljice kuvajte od 20 do 60 minuta. Za detoks program u toku zime mogli biste da jedete dugo i lagano kuvane pa-huljice, jer je to namirnica koja ,,greje’’ organi-zam. Kada su pahuljice skuvane, dodajte cimet i voće. Prema tome koje voće vam je dostupno, odlučite se za borovnice, maline, jagode ili izrendanu zelenu jabuku. 

ZELENI SOK  

Sastojci:

  • šaka spanaća 
  • jabuka 
  • ½ krastavca 
  • šargarepa 
  • limun 
  • 2 cm korena đumbira 
  • po ½ kašičice kurkume i cimeta 
  • 1½ čaša vode  

Priprema: 

Povrće i voće dobro operite i pripremite za blender ili sokovnik (oljuštite, iseckajte). Ubacite sve zajedno, a na kraju u sok iscedite ceo limun. Sipajte u čašu i popijte odmah, a najkasnije za 20 minuta.     

RUČAK 

SUPER KELJ SALATA  

Sastojci: 

  • glavica kelja
  • 2-3 šargarepe
  • ¼ glavice crnog luka
  • ¼ šolje suncokretovih semenki
  • ½ šolje brusnica  

Preliv: 

  • 6 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike limunovog soka
  • ½ kašičice morske soli  

Priprema: 

Kelj dobro operite, odstranite peteljke i lišće iseckaj-te nasitno. Oljuštite i izrendajte šargarepe, iseckajte crni luk i pri-premite preliv. Stavite svo povrće u činiju u kojoj želite da servirate salatu i prelijte ga pripremljenim prelivom. Zatim izgnječite kelj zajedno sa ostalim povrćem da bi izgubilo gorčinu i postalo mekše i svarljivije. Posle dva-tri minuta dodajte brusnice i suncokretove semenke. 

VIŠE: Narodni lekovi: mleko od luka i majčine dušice protiv bolova u grlu (RECEPT)

VEČERA 

ŠARENA SALATA

Sastojci: 

  • šolja spanaća 
  • šargarepa 
  • ¼ šolje paradajza 
  • crvena ili narandžasta paprika 
  • ¼ šolje kuvane kinoe 
  • šaka iseckanog svežeg bosiljka (ili peršunovog lista) 
  • kašika bundevinih semenki 
  • kašika suncokretovih semenki 
  • kašika jabukovog sirćeta 
  • 2-3 kašike maslinovog ulja 
  • prstohvat soli  

Priprema: 

Operite povrće pa ga iseckajte po želji, a šargarepu je najbolje da izrendate. Stavite sve u činiju, dodajte kinou i prelijte jabukovim sirćetom i maslinovim ulja. Slobodno zamenite ili dodajte druge vrste povrća koje su sezonski pristupačne.   

KAKO IZGLEDA JELOVNIK ZA DRUGI DAN OVOG PROGRAMA... POGLEDAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije