Posle velikih slavlja, tokom priprema za letovanje ili pre nekog važnog događaja, sigurno će vam prijati kratak detoks tretman - petodnevni režim ishrane koji će vaš organizam vratiti u ravnotežu.
Ovaj proces eliminacije otrova iz organizma učiniće da vam se telo oporavi, obnovi energiju i vitalnost i uspostavi neophodnu ravnotežu.
Za vreme zimskih proslava verovatno najmanje razmišljamo o kalorijama i kilogramima. Ali, praznična hrana nije problem samo zbog taloženja sala, nego i zato što narušava zdravlje jer se uglavnom radi o masnim, teškim i veoma kaloričnim jelima, čije štetne sastojke što pre treba izbaciti iz organizma.
VIŠE: Dijetalni napitak: koktel od južnog voća skida salo sa stomaka za 7 dana (RECEPT)
Pošto će većina nas ovih dana otpuštati kaiš za jednu-dve rupice, predlažemo vam petodnevni detoks prema savetima Tatjane Popović Marić, sertifikovanog učitelja zdravlja.
Evo kako ćete to učiniti.
Ukoliko budete pratili jelovnik za detoksikaciju, rezultati neće izostati. Količina hrane u jelovniku je namenjena za dve osobe.
PRVI DAN
DORUČAK
Svih 5 dana doručkujte ovsene pahuljice ili zeleni sok
OVSENE PAHULJICE
Sastojci:
- šolja ovsenih pahuljica
- 4 šolje vode (ako želite da ih kuvate duže, dodajte još 1-2 šolje)
- ½ šolje voća po izboru
- 2 kašike cimeta
Priprema:
Ovsene pahuljice kuvajte od 20 do 60 minuta. Za detoks program u toku zime mogli biste da jedete dugo i lagano kuvane pa-huljice, jer je to namirnica koja ,,greje’’ organi-zam. Kada su pahuljice skuvane, dodajte cimet i voće. Prema tome koje voće vam je dostupno, odlučite se za borovnice, maline, jagode ili izrendanu zelenu jabuku.
ZELENI SOK
Sastojci:
- šaka spanaća
- jabuka
- ½ krastavca
- šargarepa
- limun
- 2 cm korena đumbira
- po ½ kašičice kurkume i cimeta
- 1½ čaša vode
Priprema:
Povrće i voće dobro operite i pripremite za blender ili sokovnik (oljuštite, iseckajte). Ubacite sve zajedno, a na kraju u sok iscedite ceo limun. Sipajte u čašu i popijte odmah, a najkasnije za 20 minuta.
RUČAK
SUPER KELJ SALATA
Sastojci:
- glavica kelja
- 2-3 šargarepe
- ¼ glavice crnog luka
- ¼ šolje suncokretovih semenki
- ½ šolje brusnica
Preliv:
- 6 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike limunovog soka
- ½ kašičice morske soli
Priprema:
Kelj dobro operite, odstranite peteljke i lišće iseckaj-te nasitno. Oljuštite i izrendajte šargarepe, iseckajte crni luk i pri-premite preliv. Stavite svo povrće u činiju u kojoj želite da servirate salatu i prelijte ga pripremljenim prelivom. Zatim izgnječite kelj zajedno sa ostalim povrćem da bi izgubilo gorčinu i postalo mekše i svarljivije. Posle dva-tri minuta dodajte brusnice i suncokretove semenke.
VIŠE: Narodni lekovi: mleko od luka i majčine dušice protiv bolova u grlu (RECEPT)
VEČERA
ŠARENA SALATA
Sastojci:
- šolja spanaća
- šargarepa
- ¼ šolje paradajza
- crvena ili narandžasta paprika
- ¼ šolje kuvane kinoe
- šaka iseckanog svežeg bosiljka (ili peršunovog lista)
- kašika bundevinih semenki
- kašika suncokretovih semenki
- kašika jabukovog sirćeta
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Operite povrće pa ga iseckajte po želji, a šargarepu je najbolje da izrendate. Stavite sve u činiju, dodajte kinou i prelijte jabukovim sirćetom i maslinovim ulja. Slobodno zamenite ili dodajte druge vrste povrća koje su sezonski pristupačne.
KAKO IZGLEDA JELOVNIK ZA DRUGI DAN OVOG PROGRAMA... POGLEDAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!