Ovaj proces eliminacije otrova iz organizma učiniće da vam se telo oporavi, obnovi energiju i vitalnost i uspostavi neophodnu ravnotežu.
Za vreme zimskih proslava verovatno najmanje razmišljamo o kalorijama i kilogramima. Ali, praznična hrana nije problem samo zbog taloženja sala, nego i zato što narušava zdravlje jer se uglavnom radi o masnim, teškim i veoma kaloričnim jelima, čije štetne sastojke što pre treba izbaciti iz organizma.
Pošto će većina nas ovih dana otpuštati kaiš za jednu-dve rupice, predlažemo vam petodnevni detoks prema savetima Tatjane Popović Marić, sertifikovanog učitelja zdravlja.
Evo kako ćete to učiniti.
Ukoliko budete pratili jelovnik za detoksikaciju, rezultati neće izostati. Količina hrane u jelovniku je namenjena za dve osobe.
PRVI DAN
DORUČAK
Svih 5 dana doručkujte ovsene pahuljice ili zeleni sok
OVSENE PAHULJICE
Sastojci:
- šolja ovsenih pahuljica
- 4 šolje vode (ako želite da ih kuvate duže, dodajte još 1-2 šolje)
- ½ šolje voća po izboru
- 2 kašike cimeta
Priprema:
Ovsene pahuljice kuvajte od 20 do 60 minuta. Za detoks program u toku zime mogli biste da jedete dugo i lagano kuvane pa-huljice, jer je to namirnica koja ,,greje’’ organi-zam. Kada su pahuljice skuvane, dodajte cimet i voće. Prema tome koje voće vam je dostupno, odlučite se za borovnice, maline, jagode ili izrendanu zelenu jabuku.
ZELENI SOK
Sastojci:
- šaka spanaća
- jabuka
- ½ krastavca
- šargarepa
- limun
- 2 cm korena đumbira
- po ½ kašičice kurkume i cimeta
- 1½ čaša vode
Priprema:
Povrće i voće dobro operite i pripremite za blender ili sokovnik (oljuštite, iseckajte). Ubacite sve zajedno, a na kraju u sok iscedite ceo limun. Sipajte u čašu i popijte odmah, a najkasnije za 20 minuta.
RUČAK
SUPER KELJ SALATA
Sastojci:
- glavica kelja
- 2-3 šargarepe
- ¼ glavice crnog luka
- ¼ šolje suncokretovih semenki
- ½ šolje brusnica
Preliv:
- 6 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike limunovog soka
- ½ kašičice morske soli
Priprema:
Kelj dobro operite, odstranite peteljke i lišće iseckaj-te nasitno. Oljuštite i izrendajte šargarepe, iseckajte crni luk i pri-premite preliv. Stavite svo povrće u činiju u kojoj želite da servirate salatu i prelijte ga pripremljenim prelivom. Zatim izgnječite kelj zajedno sa ostalim povrćem da bi izgubilo gorčinu i postalo mekše i svarljivije. Posle dva-tri minuta dodajte brusnice i suncokretove semenke.
VEČERA
ŠARENA SALATA
Sastojci:
- šolja spanaća
- šargarepa
- ¼ šolje paradajza
- crvena ili narandžasta paprika
- ¼ šolje kuvane kinoe
- šaka iseckanog svežeg bosiljka (ili peršunovog lista)
- kašika bundevinih semenki
- kašika suncokretovih semenki
- kašika jabukovog sirćeta
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli
Priprema:
Operite povrće pa ga iseckajte po želji, a šargarepu je najbolje da izrendate. Stavite sve u činiju, dodajte kinou i prelijte jabukovim sirćetom i maslinovim ulja. Slobodno zamenite ili dodajte druge vrste povrća koje su sezonski pristupačne.
KAKO IZGLEDA JELOVNIK ZA DRUGI DAN OVOG PROGRAMA... POGLEDAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!
DRUGI DAN
RUČAK
PASULJ SA KINOOM
Sastojci:
- ½ šolje kuvane kinoe
- šolja kuvanog crnog pasulja
- limun
- ¼ šolje maslinovog ulja
- ½ šolje sitno iseckane crvene paprike
- ¼ šolje iseckanog mladog luka
- ¼ šolje svežeg lišca peršuna
- prstohvat morske soli
Priprema:
U velikoj činiji izmešajte kuvanu kinou, pasulj, iseckanu papriku, mladi luk i peršun, pa prelijte limunovim sokom i maslinovim uljem, posolite i poslužite.
BROKOLI KUVAN NA PARI
Priprema:
Operite šaku brokolija i napunite šerpu vodom. Kada voda provri, postavite cediljku preko šerpe, ubacite brokoli, poklopite i ostavite da se kuva na pari 3-5 minuta. Posolite i servirajte.
VEČERA
OMLET OD TOFUA I POVRCA
Sastojci:
- kašika maslinovog ulja
- ¼ šolje iseckanog mladog luka
- ½ šolje izrendane šargarepe
- pakovanje čvrstog tofu sira
- ½ kašičice šafrana
- šolja iseckanog spanaća
- paradajz
Priprema:
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju, pa izdinstajte mladi luk, a potom dodajte šargarepu i tofu. Nakon dva minuta dodajte paradajz iseckan nasitno, spanać i zacine. Mešajte i dinstajte još tri minuta pa servirajte. Šafran ovom jelu daje ukus, ali i boju da izgleda kao omlet od jaja.
SALATA OD ŠARGAREPE I DAJKONA
Sastojci:
- dajkona po ukusu
- ½ šolje iseckane šargarepe
- ½ kašike jabukovog sirćeta
- morska so
Priprema:
Iseckajte povrće na sitne komade ili listice, izmešajte ga u činiji i dodajte jabukovo sirće i so.
TREĆI DAN
RUČAK
CRVENO SOČIVO SA ORIGANOM
Sastojci:
- ½ šolje sočiva
- ¼ šolje origana (svež, ako ga ima u sezoni)
- ¼ šolje svežeg peršunovog lista
- 3 šolje vode
- morska so
Priprema:
Dobro oprerite sočivo, dodajte vodu i stavite da se kuva.
ŠTA JOŠ TREBA PRIPREMITI TREĆEG DANA OVE DIJETE... POGLEDAJTE NA SLEDEĆOJ STRANI!
KINOA
Priprema:
Oprerite ½ šolje kinoe i pripremite prema uputstvu na pakovanju.
TOFU
Priprema:
Iseckajte ½ šolje tofu sira na kockice.
ZELENA ILI ŽUTA TIKVICA
Priprema:
Isecite tikvicu na šnite, premažite s malo maslinovog ulja i grilujte 3-5 minuta. Pre serviranja upijte višak ulja papirnim ubrusom i posolite.
KUPUS-SALATA
Priprema:
Operite i iseckajte ½ male glavice crvenog kupusa, pa zacinite s malo maslinovog ulja i soli.
VEČERA
ŠTAPICI OD PALENTE
Sastojci:
- šolja kukuruznog griza
- 3 šolje vode
- šolja kuvanog spanaca (na pari, oko 10 minuta)
- 3 kašike svežeg peršunovog lista
- pečena crvena paprika
- paradajz
- 3 kašike maslinovog ulja
- morska so
Priprema:
U ključalu zasoljenu vodu sipajte kukuruzni griz i kuvajte nekoliko minuta da se zgusne. Sklonite sa šporeta, dodajte iseckan spanać, izmešajte i razlijte po podmazanom plehu. Kada se palenta ohladi i stegne, isecite je na štapiće. U me uvremenu, isecite papriku, paradajz i peršunov list, dodajte maslinovo ulje, posolite i promešajte. Pospite povrće po iseckanoj palenti i poslužite.
SALATA OD ŠARGAREPE
Sastojci:
- 3 šargarepe
- ¼ šolje peršuna
- ¼ šolje mente
- ¼ šolje brusnica
- 2 kašike maslinovog ulja
- kašika limunovog soka
- morska so
Priprema:
Operite i ogulite šargarepe, a potom nastavite da ih ljuštite ljuštilicom da biste dobili tračice. Iseckajte peršun i mentu, pa izmešajte sve sastojke u ciniji. U šolji pomešajte maslinovo ulje i limunov sok i prelijte preko salate. Na kraju pospite brusnicama i servirajte.
ČETVRTI DAN
RUČAK
PAPRIKE PUNJENE KINOOM I KUPUS-SALATA
Sastojci:
- velika crvena paprika
- 4 kašike maslinovog ulja
- ½ šolje crnog pasulja
- ½ šolje izrendane šargarepe
- ½ šolje iseckanog paradajza
- ½ šolje kuvane kinoe
- ½ kašicice aleve paprike
- limun
- 2 kašike peršunovog lista
- morska so
Priprema:
Zagrejte rernu na 220°C. Isecite papriku uzduž napola i očistite. Stavite polovine paprike na pleh obložen folijom, prethodno premazanom sa 2 kašike maslinovog ulja. Posolite i pecite 20 minuta ili dok paprika ne omekša. U velikoj posudi izmešajte kuvani crni pasulj, paradajz, kinou, alevu paprika i peršunov list. Dodajte preostale 2 kašike maslinovog ulja i so, iscedite limun i sve zajedno promešajte. Prenesite paprike na tanjir i napunite povrćem. Poslužite sa svežom kupus-salatom (zeleni ili crveni kupus po izboru).
VEčERA
SALATA OD KINOE, KELJA I NARA
Sastojci:
- ½ šolje kinoe
- nar
- 4 šolje kelja
- ½ šolje rendanog celera
- ¼ šolja iseckanog badema
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- kašicica morske soli
- 6 kašika limunovog ili pomorandžinog soka
Priprema:
Pripremite kinou po uputstvu s pakovanja. Ogulite nar.
PRIMER JELOVNIKA ZA PETI DAN I RECEPTE MOŽETE POGLEDATI NA SLEDEĆOJ STRANI!
Kada je skuvan, iseckajte ga na sitne komade. Sačekajte da se sasvim ohladi, pa ga ubacite u činiju s kinoom i narom.
Potom dodajte ulje, so, limunov ili pomorandžin sok, iseckani badem i rendani celer, izmešajte i servirajte.
PETI DAN
RUČAK
SUPER KELJ SALATA
Sastojci:
- glavica kelja
- 2-3 šargarepe
- ¼ glavice crnog luka
- ¼ šolje suncokretovih semenki
- ½ šolje brusnica
Preliv:
- 6 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike limunovog soka
- ½ kašičice morske soli
Priprema:
Kelj dobro operite, odstranite peteljke i lišće iseckajte nasitno. Oljuštite i izrendajte šargarepe, iseckajte crni luk i pripremite preliv. Stavite svo povrće u činiju u kojoj želite da servirate salatu i prelijte ga pripremljenim prelivom. Zatim izgnječite kelj zajedno sa ostalim povrćem da bi izgubilo gorčinu i postalo mekše i svarljivije. Posle dva-tri minuta dodajte brusnice i suncokretove semenke.
VEČERA
AZUKI, BUNDEVA, KOMBU JELO
Sastojci:
- ½ šolje azuki pasulja
- 6,5 cm kombu alge
- šolja vode
- 2 šolje iseckane bundeve
- malo iseckanog svežeg peršuna
- 2 prstohvata morske soli
Priprema:
Operite i potopite azuki pasulj s kombu algom na nekoliko sati ili preko noći. Stavite algu na dno šerpe, odozgo stavite na kockice iseckanu bundevu, pospite pasuljem i sipajte vode da ogrezne. Nemojte poklopiti odmah, već pustite da polako provri, pa poklopite posle 10-15 minuta i kuvajte na tihoj vatri. Ako voda ispari, dospite još malo duž stranica šerpe. Kada je pasulj skoro skuvan, posolite i kuvajte još 15-30 minuta. Isključite šporet i ostaviti jelo nekoliko minuta. Pre serviranja pospite iseckanim svežim peršunovim lišćem.
Pripremila: Žaklina Milenković
Izvor: Lisa
"IMA 42 GODINE! JOŠ MALO BAKUTA ZA STARAČKI DOM": Glumac "udario“ na Natašu Bekvalac, digla se revolucija na Internetu
ISHITRENO SAM TO NAPISALA, OPROSTITE MI: Milena Radulović o svojoj objavi nakon dve tragedije - Osećam pritisak i strah
KRISTINA ĆUTI, RODITELJI LJUTI! KOD DANETA SA GOLIJE SVE SE PROMENILO: Gorštak otvorio srce - Mnogo mi je krivo
NIJE HTELA DA SE UDA ZA ĐOKOVIĆA NI POSLE 4 GODINE VEZE: Đorđe se oženio, a njegova bivša iznenadila objavom
KOJI SAM ZNAK U HOROSKOPU: Datum rođenja otkriva vaš znak zodijaka