Glavni sastojci ovog recepta su sveži ren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, pa ćemo se kratko osvrnuti na ren.

Ren (lat. Armoracia rusticana) je višegodišnja biljka zelenog lišća, belog korena i ljutog ukusa. Potiče sa Mediterana i iz zapadne Azije. U ishrani se najčešće upotrebljava koren rena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke.

Zbog svog sastava (vitamin C, kalijum, vitamin B1, vitamin B6, gvožđe, kalcijum, vitamin B2, magnezijum, fosfor…) ren je osim gurmansko, izuzetan i kao lekovito sredstvo.

Njegovu lekovitost poznavali su i Stari Grci. Još 1500. godina p.n.e. koristili su ga za ublažavanje bolova u leđima. Iz tih dana je i izreka: “Rotkvica vredi težinu olova, repa težinu srebra, a ren težinu zlata.”

Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari. Ren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima. Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima.

Sok od rena uništava bakterije dizenterije, salmonele, tuberkuloze, kao i mnoge gljivice koje parazitiraju na čoveku i biljkama. Poboljšava funkciju organa za varenje tako što stimulira lučenje želudačnih i crevnih sokova, žuči i enzima iz pankreasa. Ren podstiče i rad jetre, rad srca i cirkulaciju, a odličan je diuretik i pomaže kod reumatizma.

Recept za mešavinu za mršavljenje dr Stefanovske

  • Sastojci:
  • 125 g rena
  • 3 neprskana limuna
  • 3 kašike meda

Postupak:

Izmiksajte 125 grama rena. Uzmite tri limuna, rasecite ih, izvadite iz njih semenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksajte i pomešajte sa izmiksanim renom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmešajte. Čuvajte ovu zdravu mešavinu u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku dva puta dnevno uz obroke. Uzimajte ovu mešavinu s renom tokom tri nedelje i gledajte kako se obim struka smanjuje.

Pre upotrebe prirodnih preparata obavezno konsultujte svog lekara.

Izvor: magazin.ba