Kada je reč o izboru cveća, vrsta, aranžmana, buketa, kutija, izbor je danas širok, a sigurno ste bili u prilici da cveće tražite i putem interneta ukucavajući na Google pretragu  dostava cveća Beograd – tu vas čeka široka ponuda, jer svaka uvek sadrži ne samo kvalitetan izbor, već i pouzdan savet koji ćete od cvećara dobiti. 

Cveće u kutiji, uvek nezaibilazni klasik buket 101 ruža ili buket dana, samo su neke od ideja za sve one koji na rođendan, godišnjicu ili proslavu diplome ne idu bez cveća. Povod čak nije uvek presudan, ali je poruka uvek jasna, a ona je znak naklonosti, pažnje, poštovanja i ljubavi.

Kada odlučimo da poklonimo cveće bilo bi dobro da imamo u vidu nekoliko pravila iz cvetnog bontona. Onaj ko prima cveće, sigurno neće zameriti ako bonton nije na prvom mestu, naročito danas, kada su mnoge konvencije popustile, ali bi trebalo izbeći velike greške.

Jedno od prvih i osnovnih pravila koje svi poznajemo od najranijeg uzrasta jeste da buket nikada ne bi trebalo da sadrži paran broj cvetova – neparan je taj koji će privući dobru energiju i doneti sreću.

Uvek obratite pažnju na simboliku cveta jer svaki ima neko opšteuvreženo značenje, pa je tako ruža izraz ljubavi i divljenja, dok su ljiljani nasuprot tome izbor za prilike kakva je sahrana. Ukoliko pak odaberete buket mešovitog cveća, isključićete mogućnost greške.

Boje takođe imaju svoje značenje, pa računajte da je crvena oznaka ljubavi, bela nevinosti i čednosti, a žuta je boja radosti i plodnosti.

U ovom pravilniku trebalo bi pomenuti i suvo cveće – njega ne bi trebalo nikada poklanjati.

Cveće se uvek poklanja bez suvišnog zaštitnog papira, već u ukrasnom i lepo upakovanom i dekorativno uvezanom. Ne zaboravite da cveće pružite levom rukom, jer je od srca.

Izvor: Lepa&Srećna