Grinje su mikroskopski paraziti koji ne mogu a se vide golim okom. Razvijaju se u prašini, posteljini ili dušecima i mogu da izazovu različite simptome. Ako ih primetite, vreme je da se pozabavite higijenom kreveta i spavaće sobe.

Iritacija kože

Suva koža koja svrbi ili pecka može da ukazuje na grinje u krevetu, odnosno u posteljini ili dušeku. Ovi organizmi se hrane mrtvim ćelijama kože, uglavnom akumuliranim u krevetima. Preporučljivo je da se posteljina pere na minimum 60 stepeni, kao i da se krevet ne namešta baš odmah nakon ustajanja.

Poremećen san

Grinje mogu da izazovu respiratorne poremećaje kao što je astma, upala nazalnih prolaza ili problem sa disanjem. Zbog toga teško tonete u san ili se često budite tokom noći i ustajete umorni.

Usisavanje kreveta
Foto: Shutterstock Usisavanje kreveta

Kijanje

Alergija na grinje može da se manifestuje i kijanjem, i to tokom noći. Ako simptomi traju nedelju dana, verovatno je reč o alergiji na grinje.

Suvi kašalj

Suv i uporan kašalj može da signalizira prisustvo grinja u dušeku i posteljini, posebno ako je u prostoriji visok nivo vlage. Ako se budite sa upalom grla, praćenom suvim, nadražajnim kašljem, to je verovatno znak da bi trebalo da očistite predmete od tkanine u spavaćoj sobi.

Prašina na dušeku

Ako primećujete sitnu prašinu na dušeku, moguće je da se zapravo radi o koloniji grinja. Ovi paraziti nalaze utočište u unutrašnjem tekstilu kao što su zavese i posteljina, a mogu da budu smeštene i duboko u dušecima.

Suve ili nadražene oči

Za razliku od stenica, grinje ne ujedaju i ne bodu. Njihovo prisustvo se manifestuje simptomima sličnim gripu, izazivajući suzenje i svrab. Ako imate iritaciju očiju kada se probudite, moguće je da su grinje prisutne u dušecima ili posteljini.

Kako da rešite problem sa grinjama?

Grinje pronalaze idealne uslove u tamnom, vlažnom okruženju, hraneći se ćelijama kože. Da bi se značajno umanjila populacija grinja, preporučuje se da redovno perete posteljinu, pažljivo usisavate dušek i nabavite hipoalergensku navlaku. Svakodnevno provetravajte spavaću sobu.

Pogledajte i kako da napravite sprej protiv grinja od samo dva sastojka.

BONUS VIDEO:

Kako skinuti fleke sa belog dušeka Instagram/superemedios

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.