Grinje, ta nevidljiva mala stvorenja veoma su čest uzročnik alergija, a ima ih gotovo svuda - u posteljini, tepisima, nameštaju, zavesama...

PROČITAJTE JOŠ: DOMAĆI SPREJ KOJI ODBIJA PRAŠINU: Kako da napravite sprej za brisanje prašine i glancanje nameštaja

Da biste sprečili njihovo širenje, potrebna vam je samo flašica koja ima prskalicu i ulje eukaliptusa ili karanfilića.

U litar vode sipajte 20 kapi ulja i promućkajte. Sprej je dobar za delove nameštaja koje ne možete da perete, a za posteljinu i zavese koristite ulje tako što ćete nekoliko kapi sipati u dozu deterdženta koju inače koristite.

PROČITAJTE JOŠ: JEFTINA GENERALKA BEZ OTROVA: napravite najbolja domaća sredstva za čišćenje cele kuće (RECEPT + SAVETI)

Za uništavanje grinja u tepihu pomešajte 10 kapi ulja sa sodombikarbonom i kroz sito prosejte po tepihu. Posle pola sata usisajte.

Izvor: Novosti

GENERALNO ČIŠĆENJE KUĆE: vodič za veliko spremanje, 1. dan

Veliko spremanje se najčešće obavlja u vreme smene godišnjih doba, a prolećna “generalka” je izraz za detaljno čišćenje koje nijedna domaćica neće propustiti, piše Lepa & Srećna

U Srbiji je običaj da se Uskrs dočeka u blistavoj, temeljno sređenoj kući a ako počnete na vreme i podelite posao, nećete praznike sačekati premoreni.

Ovaj vodič je podeljen na dane, ali u zavisnosti od veličine stana ili kuće koju spremate, samo ćete odrediti koliko dana je vama zaista potrebno. Korisnije od proračuna vremena u ovom vodiču je raspored poslova jer ćete moći da obavljate jedan po jedan a da se ne vrtite “u krug” što se neiskusnim domaćicama često dešava.

Pajanje

Očistite sve ivice plafona, uglove zidova, garnišne, lustere od paučine - koristite metlu ili praška sa dužom drškom. Ako imate roletne, obavezno očistite i njih, a proverite i terase, tremove, ogradice - sve su to delovi u kojima pauci rado pletu svoje mreže.

PROČITAJTE JOŠ: Saveti za uredan dom: 13 trikova iskusne čistačice

Čišćenje draperija i pranje zavesa

Sve draperije skinite, istresite prašinu i operite ili odnesite na hemijsko čišćenje. I zavese prvo istresite, uklonite eventualne fleke, pa operite ručno ili mašinski u zavisnosti od materijala od kojeg su sašivene. Zavese od pamučnih materijala ili mešavine vlakana perite u mašini, na nižoj temperaturi, sa vrlo slabom centrifugom. Čipkane zavese perite ručno, nemojte ih rastezati i prejako cediti, ostavite da otkaplju na sušaču pa ih prostrite na ravnu površinu da se osuše. Zavese je najbolje okačiti blago vlažne.

PROČITAJTE JOŠ: Saveti iskusnih domaćica: prirodna sredstva za čišćenje vašeg doma

Brisanje prašine

Obrišite prašinu sa lustera, garnišni, knjiga, ukrasa i polica. Najbolje sredstvo za brisanje prašine je, po mišljenju mnogih, krpa od mikrofibera. Za manje pristupačne delove, koristite praška kojeg ste, posle pajanja, oprali i osušili. Ustanovite svoj sistem kako biste prešli sve površine. Profesionalci obično počinju od ulaza u prostoriju i kreću se u pravcu kretanja kazaljke na satu. Pri tome, uvek počnite od vrha - na primer, najviše police, ka dnu. Na kraju obrišite prašinu s biljaka, koristeći meku vlažnu krpu. 

PROČITAJTE JOŠ: Kako da čišćenje kuće bude brzo i efikasno: 5 feng šui pravila za vaš super čist i uredan dom

Usisavanje podova i tepiha

Ovaj posao ćete možda morati da ponovite u toku velikog spremanja, ali je neophodan ako želite da ovde stavite "tačku" i prekinete "generalku" na kraju prvog dana. Da biste bili sigurni da usisivač radi najbolje što može, promenite kesu i očistite sve filtere. Radi bezbednosti, proverite da li utikač stoji čvrsto u utičnici i nipošto nemojte vući usisivač tako da kabl bude napet. Nemojte usisivačem kupiti predmete kao što su spajalice, ukosnice, sitne igračke... oni mogu da izazovu zagušenje cevi i pregrevanje usisivača, pa i da skrate njegov radni "vek".

PROČITAJTE JOŠ: Najbolja pomoć za domaćice: 5 ideja za lakše i bolje čišćenje usisivačem koje ćete odmah isprobati

Tekst: K. Ivanković

Izvor: Lepa & Srećna