Ako vam je dosadilo da stalno čistite i raspremate, a opet imate osećaj kao da nije sve savršeno uredno, pokušajte da se ugledate na Skandinavce. Njihova pravila su jednostavna, a enterijeri besprekorni.

1. Izuvanje je obavezno

U Skandinaviji gotovo niko ne nosi cipele u kući. Gosti često sa sobom ponesu par papuča za boravak u kući ili jednostavno borave u toplijim čarapama. Trude se da ne unose bakterije i prljavštinu koja je na pločnicima.

2. Brisanje prašine u hodu

Kako su im tokom leta dani izuzetno dugi, mnogi Skandinavci komentarišu da tada češće čiste, jer svetlost otkriva svaku, pa i najmanju trunku prašine. Tada praktikuju da brišu prašinu "u hodu", odnosno da dok šetaju kroz kuću, nose krpu i obrišu sve što im se nađe na putu. Dok gledaju film, obrisaće sto u dnevnoj sobi, a nakon što oepru ruke odmah će prosušiti lavabo. Ti mali koraci su izuzetno značajni za održavanje higijene u stanu.

ciscenje sudopere-min.jpg
Shutterstock  Skandinavke brišu sudoperu odmah nakon korišćenja

3. Položaj tepiha

Skandinavci smatraju da tepih nikada ne može da bude dovoljno čist, zato ga nikada ne postavljaju od zida do zida. Cilj je da zauzme što manju površinu, pa se vrlo često opredeljuju i za krpare koje mogu da operu u mašini za veš svakog meseca.

4. Ostava

Skandinavci će retko odvojiti deo kuće za špajz, podrum ili neku drugu vrstu ostave. Oni će imati aztvorene police i ormare, ali ne i posebne prostorije za tako nešto. Na taj način će svesti na minimum čuvanje bespotrebnih stvari i mnogo jednostavnije će održavati stan čistim.

5. Manje je više

Način razmišljanja koji karakteriše narode iz ovih krajeva je usmeren ka tome da sve treba da bude praktično. U njihovim stanovima nema previše mesta za ukrase i detalje koji nemaju posebnu ulogu. Ulepšajte stan stvarima koje pored dekorativne, imaju i drugu funkciju. Izaberite, na primer, lep sat koji će se uklopiti u ambijent i istovremeno ćete spojiti lepo i korisno.

Dodatni saveti

  • Ako prelazite iz jedne sobe u drugu, sakupite i uklonite sve što nije na mestu na putu
  • Dok čekate da čajnik proključa, obrišite kuhinjske površine
  • Dok gledate TV seriju, možete da peglate posteljinu
  • Obrišite prašinu, ispraznite mašinu za pranje sudova ili spakujte odeću dok razgovarate telefonom

Pogledajte i kako da pospremite stan u 3 koraka.

BONUS VIDEO:

saveti za organizaciju doma TikTok/wonderlandallys

 Tekst: Lepa&Srečna/K.L.