Kad znate koliko vam je novca i vremena trebalo da biste sebi obezbedili posteljinu, a naročito jorgan po meri i želji, sigurno želite i da ga održavate u "top" stanju.

Za to je potrebno i da jorgan pravilno održavate, što znači da ga redovno provetravate i perete jednom do dva puta godišnje.

Provetravanje bi valjalo obavljati svaki dan, ali malo ko ima vremena i mogućnosti za to. Ono što svakako možete to je da ga protresete kratko svakog jutra, tako se punjenje ispuni vazduhom i ne dođe do zadržavanja vlage.

jorgan 2.jpg
Shutterstock  

Najlakše je održavati jorgan sa sintetičkim vlaknima, a treba ga prati prema uputstvu našivenom na navlaku. Najsigurnije je da ovaj posao poverite proverenoj vešernici, tim pre što veoma veliki jorgani i ne mogu da stanu u uobičajene kućne mašine za pranje veša.

Kada odlažete jorgan preko leta, treba da bude uredno spakovan da se punjenje ne bi zgrudvalo. Mnogi se služe vakuum kesama, ali njihovo korišćenje možete da izbegnete ako znate pravilo "4 prsta". Pogledajte kako, uz pomoć njega, vešto pakuje jorgan ovaj momak u prodavnici - na svakom mestu prevoja, on ostavlja prazan prostor u širini četiri prsta. Tako se ivice uvek uredno sastave i nema onih "viškova" zbog kojih spakovan jorgan izgleda neuredno. Pročitajte i koliko često treba prati jastuk.

KAKO SPAKOVATI JORGAN Instagram/nest_in_order

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.