Svake večeri spuštate glavu na jastuk, pa je logično što želite da bude što čistiji. Naravno, važno je da jastučnice i kompletnu posteljinu često menjate, ali i jastuk treba prati najmanje tri puta godišnje. Tako će vam i duže trajati.

Većina vrsta može da se pere u mašini, o čemu govori i uputstvo koje obično bude ušiveno na navlaku. Proučite ga na vreme, jer oznake mogu vremenom da izblede.

U zavisnosti od veličine, obično je dobro da u mašinu stavite dva jastuka - kad se napune vodom, otežaće pa je važno da se održava ravnoteža u bubnju. Uključite kratak program pranja, a isperite više puta. Obavezno koristite tečni deterdžent i ne preterujte sa količinom praška.

Ako imate mašinu za sušenje veša, uključite je na najnižu temperaturu i ubacite loptice za sušenje. Ako je nemate, sušite jastuk na suncu i redovno okrećite, lupkajući ga da se punjenje ravnomerno rasporedi.

Za uklanjanje mrlja od znoja, upotrebite mešavinu boraksa i koncentrisanog deterdženta za sudove. Ostavite da stoji barem sat vremena, a ako ne budu nestale posle ispiranja, ponovite postupak.

Izvor: Lepa&Srećna