U srpskom narodu od davnina postoje brojna narodna verovanja koja se vekovima poštuju iz najrazličitijih razloga. Neka od njih odnose se i na to koje predmete nikako ne bi trebalo bacati.

Veruje se da će bacanje sledećih stvari doneti nesreću u dom:

Hleb

Hleb se u mnogim kulturama, pa i kod nas, smatra svetom hranom. Simbolizuje sreću i blagostanje, pa je "zabranjeno" bacati ga. Bolje je osušiti ga i mrvice dati pticama, nego bacati komade hleba. Takođe, bajati hleb možete iseći na komade, prepeći, samleti i od njega napraviti prezle.

Predmeti koje ne treba bacati iz kuće
Foto: Shutterstock 

So

So se tretira isto kao hleb. Osim toga, postoji i verovanje da so iz kuće ne treba nikome da pozajmljujete, jer tako navodno blagostanje izlazi iz kuće.

Fotografije

Možete uništiti samo one fotografije koje prikazuju vaše neprijatelje i to pod uslovom da niste sa njima na slikama. U suprotnom, rizikujete da privučete bolesti i druge probleme.

Sat

Sat je navodno energetski povezan sa vlasnikom i veruje se da bacanjem možete ozbiljno da naudite osobi čiji sat uništite. Možete baciti samo one satove koji se ne mogu popraviti.

vintidz sat 0297419809.jpg
Profimedia 

Novčanik

Novčanik je finansijski talisman, pa čak i ako je bezvredan, stari, uništen, nemojte ga bacati. Kad kupite novi novčanik, držite ga nekoliko dana u kući, a zatim u njega prebacite postepeno nešto novca, polako prekidajući vezu sa starim novčanikom. Držite ga u kući koliko god možete.

Saznajte i koje stvari nikad ne treba da držite u spavaćoj sobi.

BONUS VIDEO

Kako stvoriti iluziju visokog plafona? TikTok/hansloreidesign

Tekst: Magazin novosti / Lepa&srećna / B.S.